Fikir adamlarının infografiği

fikiradamlari

Çoğunlukla grafik tasarım ve reklamcılık alanlarına sınırlı olan infografikler, son dönemde Jack Kerouac‘in Yolda adlı romanının haritasıKırmızı Başlıklı Kız masalının videosu gibi çalışmalarla edebiyat alanına da kaymaya başladı. Bugünse sizlerle infografik adına uygun bir tablo, yani gerçekten de özgün bir bilgi grafiği sunmak istiyoruz. İnternetteki sonsuz bilgileri sindirme amacıyla yola çıkan Brendan Griffen, tarihteki tüm düşünürler, yazarlar ve komedyenlerin –daha doğrusu ne yazık ki yalnızca Wikipedia’da bulunanaların– birbirleriyle ilişkilerini gösteren bir grafik hazırlamış. Aynı zamanda biranın grafiği, insan hastalıklarının grafiği gibi oldukça ilginç çalışmaları da bulunan Griffen, fikirler grafiğiyle ilgili şunları söylüyor:

Yuvarlaklar Wikipedia’daki tüm düşünür ve komedyenleri temsil ediyor. Yuvarlağın büyüklüğü, çalışmalarının ağın diğer üyelerini ne kadar etkilemiş olduğunu belirtiyor. Grafik, Wikipedia’nın bir veri tabanını sorgulayıp kişilerin diğerleri üzerindeki etkilerini –her bir kişinin info kutusunda yer alan bilgilere dayanarak– belirleyerek hazırlandı. Lütfen daha çok bilgi için internet sitesini ziyaret edin.

Her bir topluluğa, ağdaki ilişkisine göre farklı bir renk verildi. Benzer fikirlere sahip insanlar bir araya toplandı:

Kırmızı – 19-20. yüzyıl filozofları
Yeşil – eski çağ ve aydınlanma dönemi filozofları
Pembe – aydınlanma dönemi yazarları
Sarı – 19-20. yüzyıl yazarları
Turuncu – kurgu yazarları
Mor – komedyenler

Grafiğin bir ağ yapısına sahip olması insan fikirlerinin manzarasını ortaya çıkartıyor. Henüz bilgilerine ulaşılamadığı için birçok nüfuzlu insan grafikte yoklar. Bu grafik şimdilik, eski çağdan bu yana insan fikirlerinin evriminin bir fotoğrafı.

Grafiği enine boyuna incelemek isterseniz buraya buyurabilirsiniz; ayrıca buradan posterini satın alabilirsiniz. Açıkçası “kurgu yazarları”nın neden farklı bir kategori olduğunu çözemedik. Devasa bir çalışma olduğundan çizgileri takip etmek pek mümkün olmasa da, kimin ne kadar etkili olmuş olduğunu görmek etkileyici. Elbette Aristoteles, Plato, Marx, Freud, Hegel, Nietzsche gibi düşünürler ve Hemingway, Kafka, Borges, Dostoyevski gibi yazarlar başı çekiyorlar. Oğuz Atay ve Orhan Pamuk’un da 20. yüzyıl yazarlarının arasında bulunduğunu ekleyelim. Size göre başkalarını etkileme (ya da etkilememe) oranları şaşırtıcı olan kimler? (Flavorwire aracılığıyla.)

Website | + posts

Bir Cevap Yazın