Nobel’i kaçırdığını 120. doğum gününde öğrenen Tolkien


Nobel Ödülleri’nin arşivleri, ödülün verildiği tarihten 50 yıl sonra, Stockholm’daki Nobel kütüphanesinde açılıyor. “Kim öle kim kala” tabiri gereğince adaylar aday olduklarını hiçbir zaman öğrenemeyebiliyorlar. Misal, J. R. R. Tolkien: Guardian’ın haberine göre 1961 yılında C. S. Lewis tarafından aday gösterilen yazar, “ikincil derecedeki yazı kalitesi” öne sürülerek jüri tarafından reddedilmiş. Aynı yıl ödüle layık görülmeyen diğer isimlerden bazıları, Lawrence Durrell, Robert Frost, Graham Greene ve E. M. Forster; ödülün sahibi ise, aynı yıl yayımlanan Drina Köprüsü adlı romanıyla dikkatleri üzerine toplayan yazar İvo Andriç.

Belgeleri inceleyen İsviçreli gazeteci Andreas Ekström şu açıklamayı yapıyor:

“Bu işi hem gazeteci hem de meraklı bir takipçi olarak son beş yıldır yapıyorum ve ilk defa Tolkien’ın adını tavsiye edilen adaylar arasında görüyorum. Bugünlerde yaklaşık 300 aday gösteriliyor — o zamanlarda bu rakam 50 civarındaydı. Herkes aday gösteremiyor. Akademi belli akademisyenleri, eski ödül sahiplerini ve diğer kurumsal temsilcileri aday göstermeye çağırıyor; elbette kendileri de bu listeye dahiller. Akademi arşivleri 50 yıl boyunca büyük bir gizlilikle koruyor, fakat sonra da her şeyi açığa çıkarmıyor. Nihayi karar alınırken tutulan notlar hiçbir zaman açıklanmıyor. Fakat tavsiye edilen isimlerin listesi, belli notlarla kamuoyuna duyuruluyor. İlk gördüğüm şey Tolkien’ın C. S. Lewis tarafından aday gösterilmesi oldu… Lewis o sıralar edebiyat profesörü olduğundan aday gösterme yetkisi vardı. Fakat akademinin ana edebiyat eleştirmeni Anders Österling’in kısa notu gerçekten çok acımasızcaydı. [Yüzüklerin Efendisi] üçlemesiyle ilgili olarak, ‘ortaya çıkan sonuç, yüksek kalite öykücülük standartlarına hiçbir şekilde uygun değildir,’ demiş.”

3 Ocak 2012, Tolkien’in 120. doğum günüydü. Flavorwire sitesi, onlarca dile çevrilen yazarın şerefine tüm eski kapaklarını bir galeride toplamış. Biz de buna Metis Yayınları‘ndan çıkan Yüzüklerin Efendisi kapaklarını ekleyelim.

Website | + posts

Nobel’i kaçırdığını 120. doğum gününde öğrenen Tolkien” üzerine 3 yorum

  1. […] 50 yıl gerçekten de uzun bir süre. Adaylar, aday olduklarını hiçbir zaman öğrenemeyebiliyorlar. Nitekim geçtiğimiz yıl 1961 yılının edebiyat ödülleriyle ilgili arşiv açıklandığında, J. R. R. Tolkien, C. S. Lewis tarafından aday gösterildiği Nobel’i “ikincil derecedeki yazı kalitesi” nedeniyle alamadığını 120. doğum gününde öğrenmiş bulunmuştu. […]

Bir Cevap Yazın