Korsanla mücadelede karekodu

Sabit Fikir‘in haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, korsanla mücadele kapsamında, kitap, sinema ve müzik eserlerindeki bandrollerde karekod sistemini uygulayacak. Karekod ya da İngilizcesiyle QR (Quick Response) Code, bir tür iki boyutlu barkoddur. İlk olarak 1994’te Toyota tarafından arabaların üretim süresini takip etmek için kullanılan teknoloji, günümüzde Türkiye’de çoğunlukla ilaçların üzerinde bulunuyor. Fakat karekod son yıllarda, özellikle de akıllı telefonların gelişmesiyle Augmented reality, yani yoğunlaştırılmış gerçeklik olarak da karşımıza çıkmaya başladı — mesela Akmerkez’in yakın zamanda uygulamaya koyduğu bir yarışmada, alışveriş merkezinin içinde çeşitli yerlere yapıştırılmış yedi fil resmini (yani aslında karekodunu) bulup telefonlarına okutanlar sürpriz hediyeler kazanıyorlardı. Wallpaper dergisi de Ocak 2010’da yoğunlaştırılmış gerçeklik üzerine özel bir sayı hazırlamıştı — derginin çeşitli sayfalarında yer alan ufak kodu, derginin internet sayfasına gidip bilgisayarınızın kamerasına okuttuğunuzda, derginin o sayfası ekranda canlanıyordu. Üstelik dergiyi sağa sola oynattığınızda ekrandaki görüntü de oynuyordu. (Örneğini resimde görebilirsiniz.)

Velhasıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ajandasındaki uygulama bu kadar heyecan verici değil. Onlar, barkodlarda yeni karekodu sistemi uygulayarak korsan kitap ve CD’lerle savaşmayı planlıyorlar.

Bandrollerde önceki gibi 7 katmanlı güvenlik sisteminin bulunduğunu kaydeden Çelik, ”Ayrıca karekod sistemine geçtik. Bu sisteme geçmemizin iki temel nedeni var. Sistem, illerde kurduğumuz il denetim komisyonlarının hızlı bir şekilde denetim ve kontrol yapmasını sağlayacak. Şu an, 5 karekod okuyucu, online sistem, el terminalleri test aşamasında bitmek üzere. Bunlar bittikten sonra çoğaltacağız” diye konuştu.

Bu sistem, üreticilerin de ürünlerini takip etmelerini sağlama potansiyeli olduğu için dikkat çekici. Özellikle yayıncılara stoksuz çalışma imkânı sunacağının altını çiziyor Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik.

Sistem yayıncıları da yakından ilgilendiriyor. Yayıncı firmalarımıza önümüzdeki ay içerisinde karekodla ilgili eğitim vereceğiz. Yayıncı firmalar kendi ürünlerini matbaadan çıktıktan sonra dağıtımdan itibaren satış noktasına ve oradan son kullanıcıya gidecek noktaya kadar takip edebilecekler. Eğer kendi sistemlerindeki yazılımları da entegre edebilirlerse stoksuz çalışma imkanına [sic] da sahip olacaklar. Herhangi bir ilin herhangi bir satış noktasında rafında, kendi eserinden kaç tane bulunduğunu kendisi merkezden takip etme imkanı [sic] bulacak. Elbette, bu yazılımı karşı tarafla entegre bir şekilde çalıştırması gerekiyor.

Yayınevilerinin en büyük sıkıntılarından birinin dağıtım ve dağıtım takibi olduğu malumdur. Stoksuz çalışma imkânı sunacağı vaat edilen sistemin yayıncılara kitaplarının satışlarının takibinde bir kolaylık sağlayıp sağlamayacağı merak konusu. Haberin korsanla ilgili bölümüne gelirsek: Kullanılmış/ikinci el kitap, CD ve DVD’lerin yaygınlaşmasının uzun yıllardır süregiden bu mücadeleye ne gibi bir katkısı olabileceğiyle ilgili bir araştırma ilginç olurdu doğrusu.

Website | + posts

Korsanla mücadelede karekodu” üzerine 4 yorum

  1. […] Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın korsanla mücadelede karekodu kullanmaya başlayacağıyl…, aynı zamanda augmented reality‘den (yoğunlaştırılmış gerçeklik) bahsetmiştik. Örnek olarak da Wallpaper dergisinin Ocak 2010 sayısını vermiştik: Dergi, hazırladığı özel sayıda sayfalara ufak kodlar koymuştu. Bunları derginin internet sayfasında bilgisayarınızın kamerasına okuttuğunuzda, derginin o sayfası ekranda canlanıyordu. (Örnek görsel için bkz.) […]

  2. […] uygulamalara karşın korsan, engellemesi cezalandırmasından daha zor bir oluşumdur. Yine de  korsanla mücadelede karekodu kullanmak gibi yenilikler söz konusu. Buradaki kilit nokta, korsan ile okurun ilişkisi. “Sizce kitap […]

Bir Cevap Yazın