Poe’nun şerefine

Dün Hrant Dink’in 5. ölüm yıldönümü olduğu için haber paylaşmamıştık. Ancak 19 Ocak, aynı zamanda Edgar Allan Poe’nun doğum günü. Ve 1940’lardan bu yana, bu önemli tarihi kutlamak adına siyahlara bürünmüş, beyaz atkılı ve şapkalı kimliği belirsiz bir adam Poe’nun Baltimore’daki mezarını geceyarısı ziyaret edip ünlü şairin şerefine kadeh kaldırıyor, sonra da mezara üç tane gül ile bir şişe konyak bırakıyordu.

Yazarın (ve anonim adamın) hayranları ise yakınlardaki Poe Evi ve Müzesi‘nden bu geleneği seyrediyorlardı.

Fakat “Poe Toaster” (Poe’ya Kadeh Kaldıran) olarak anılan bu adam iki yıldır ortalıklarda görünmemekte. Dolayısıyla seyri organize edenler bu yılın son toplanışları olduğunu açıkladılar. Melville House’taki rapora göre:

Poe Toaster’ı 1978’den beri takip eden Poe Evi ve Müzesi küratörü Jeff Jerome, Poe’nun tüm hayatı boyunca insanların her zaman bir yakınlık hissedebilecekleri bir şair olmak istediğini, böyle bir şair olmak için acı çektiğini düşünüyor. Geceyarısı töreni biraz dramatik de olsa, aynı zamanda oldukça samimi bir dışavurum, diyor Jerome. Dünyanın neresinde olursa olsun, insanlar ne iş yaptığını duyunca hemen Poe Toaster‘ın gerçek olup olmadığını öğrenmek istiyorlar.

“O kadar masum, o kadar etkileyici bir anma ki,” diyor Jerome.

Edgar Allan Poe’nun eserlerinin Türkçede birçok baskısı bulunuyor. En çok dikkat çekenleri Dost Kitabevi’nin Bütün Öyküleri ile İthaki Yayınları’nın Bütün Hikâyeleri ve Bütün Şiirleri.

Website | + posts

Poe’nun şerefine” üzerine bir yorum

  1. […] ve bir yere yerleşememekle boğuşup durmuş. Poe’nun konyak tutkusu öyle meşhurmuş ki, 1978′den bu yana yazarın mezarına her yıl konyak şişeleri bırakan hayranları bile mevcu… (Can Yücel ve şarap durumundan farklı olarak kimse mezarda içki mi olur, diye mezarını […]

Bir Cevap Yazın