Allah’ın SOPA’sını protesto edenlerin etkileri

SOPA grevinden bahsettiğim bir dostum, bana, “Bir faydası olur mu?” diye sordu. Yanıt olarak, Amerika’da kongrenin genelde bu tür kararları alırken kamuoyunun görüşlerini dikkate aldığını söyledim. Nitekim 18 Ocak 2012 internet grevinin hemen ertesi günü, başta bu yasa tasarılarını savunan bazı senatörlerin (görünüşe göre özellikle de Cumhuriyetçilerin) fikirlerini değiştirdiklerine dair haberler yayımlanmaya başladı. New York dergisinin haberine göre desteğini geri çeken senatörler şunlar:

Cumhuriyetçi Florida Senatörü Marco Rubio, yasa tasarısının internet erişimini nasıl etkileyeceğiyle ilgili haklı kaygıların dikkate alınması gerektiğini söylemiş, Teksaslı Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn ise tasarının üzerinde çalışmak için daha fazla zaman istemiş. Cumhuriyetçi Utah Senatörü Orrin Hatch de desteğini geri çekerek yasanın hazır olmadığını belirtmiş. Nebraskalı Lee Terry ile Arizonalı Ben Quayle da (Cumhuriyetçiler) desteklerini geri çekmişler.

Bu sırada protestocular sokağa da dökülmüşler. Şimdilik yalnızca New York’ta toplanan kalabalık, internet üzerinden Seattle ve San Francisco gibi şehirlerde de protestolar düzenlemeyi planlıyor. Wikipedia ve WordPress gibi, ana sayfalarını karartan sitelerin yanı sıra, Flickr da kullanılıcalara kendi fotoğraflarının üzerine siyah bir bant çekmenin yolunu göstermiş. Google’daki SOPA karşıtı dilekçeyi ise 4,5 milyon kişi imzalamış.

Facebook’un greve pek aktif bir şekilde katılmamasına rağmen, Mark Zuckerberg kendi sayfasında yasa tasarılarına neden karşı olduğunu açıklamış. Hatta ve hatta, Mart 2009’dan bu yana ilk defa durumunu güncelleyerek mesajını Twitter’a da taşımış.

Website | + posts

Allah’ın SOPA’sını protesto edenlerin etkileri” üzerine 4 yorum

  1. […] 18 Ocak 2012′de internet Amerika kongresinde beklemekte olan  SOPA (Stop Online Piracy Act – Online Korsanları Durdurma Yasası) ve PIPA (Protect IP Act – IP’leri Koruma Yasası) yasa tasarılarını protesto etmişti. Korsanı engellemek adı altında internet özgürlüğünün kısıtlanacağı görüşünü savunan protestocular gerçekten etkilerini göstermeye başlamışlardı ve birçok senatör desteğini ger…. […]

  2. […] internetin kendisine mülkiyet hakları genişlerken hayatımızın başka kısımları daralmakta. Korsan konusu aynı zamanda uluslararası istihbarat ağlarının ve daha kim bilir kimlerin hayatlarımıza daha […]

Bir Cevap Yazın