25 Ocak Tahrir Meydanı: 2011/2012

Geçen sene bugün Khaled Said’in hükümetin parayla tuttuğu kabadayıların keyfi şiddeti sonucu ölümünün protestosu için Tahrir Meydanı’nda toplanılmıştı. 25 Ocak öncesi sosyal medyanın da yoğun kullanımı vardı. Hepimiz Khaled Said’iz sloganıyla bir facebook sayfası üzerinden Mısır halkı özellikle de gençleri Tahrir Meydanı@na çağrılmıştı. Sosyal medya kullanımına bir diğer örnek ise internette “viral” denen videolardan birine dönüşen Mısırlı bir genç kızın, Mısırlılara neden meydana gelmeleri gerektiğini anlatan monoloğu oldu (İngilizce altyazı mevcut).

Mısır’da bu kitlelerin hareketliliği ve ayaklanması sürecinde Arapça medyayı sadece İngilizce çeviriler ve blog@lar üzerinden takip eden bizlere bile ulaşan bir başka gelişme de sokak sanatı/protestocu sanat/devrimci sanat oldu. Mısır sokaklarının bu açıdan bir profili için şu fotoğrafları tavsiye ediyoruz. Siyasetten beslenen Mısırlı sanatçılar bir arada ve ayrı ayrı yaşanan sürece müdahil oldular. Bu sene festivallerde Mısır’dan belgeselleri bekliyoruz. Beklediklerimizin arasında Kahire’nin Sesi de var. Fakat festivallerden önce belgesellere ulaşmak isteyenler için, belgesel/gazetecilik arası yayınlar yapan bir platform var. Mosireen/Insist/Israr et/Diren. Aynı zamanda atölyelerin yapılabildiği, isteyenlerin ekipman/eğitim yardımı alabildiği halka açık bir platform. Bir amacı da olanların görsel bir arşivini oluşturmak.

25 Ocak öncesi özel eğitimlerle yıldönümüne hazırlık yaptılar. Eminim birkaç gün içinde bir çok Mosireen ekibi YouTube üzerinden çok ilginç görseller paylaşacak. Çoğu duyuruyu İngilizceye de çevirmeye gayret ediyorlar. Bu hafta onları takipte olalım. 25 Ocak’ın yıldönümünü sadece haberlerden seyretmeyelim. Bir ayağını siyasete dayayan sanata/siyasete müdahil olanlara gözümüzü kapamayalım. YouTube’da Mosireen için bkz.

Not: Mosireen geçen ay tüm dünyada en çok takip edilen kâr amaçlı olmayan YouTube kanalı olmuş.

Website | + posts

25 Ocak Tahrir Meydanı: 2011/2012” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın