Sosyal medya ve sansür: Twitter örneği

BBC’nin haberine göre Twitter ülke bazında gönderileri sansürlediğini açıklamış. Bir ülkeden gelen twit‘in o ülkede görülmesini engelleyebiliyormuş. Fakat bu sansürlenen twit o ülke dışında, dünyadaki kullanıcılara açık olacakmış. Twit‘i sansürlenen kullanıcıya bu konuda haber verilecekmiş. Üstelik bu sansürlenen twit‘ler de bir internet sitesinde açıklanıyor.

Bu konuyu özellikle sosyal medya ve protestolar bazında inceleyen bir yazı için bkz. Yazıda Twitter ne kadar bizim yazdıklarımızı yansıtıyor diye sorulmuş. Twitter ve Google gibi sitelerden de bağımsız kaynaklara ihtiyaç olduğu vurgulanmış. Kendine think-tank‘ten bir kelime oyunu ile index-tank diyen Trendistic bunlardan biri. Aradığınız meseleyi yazıyorsunuz size Twitter’da bu meselenin nasıl konuşulduğunu gösteriyor.

Bazılarının da dikkat çektiği üzere, ülke bazında sansür Twitter’ın 2011 yılında yaptığı iddia edileni bir daha yapamayacağı anlamına gelebilir: bir ülke içindeki insanların örgütlü/örgütsüz toplanmalarını, haberleşmelerini kolaylaştırmak. Twitter’ın devrim yapmadığını biliyoruz ama haberleşme de sağlamayacaksa nesi bu kadar yenilikçi olacak onu bilmiyoruz.

NOT 28 Ocak 2012:

Bu konuyu akademik düzeyde çalışanlardan Dr. Zeynep Tüfekçi aslında durum gözüktüğü kadar kötü olmayabilir diyor ve sebeplerini açıklıyor. Öncelikle Twitter ülke bazında sansürü ülkelerin ona verdiği bazı sözcükleri otomatik tarama suretiyle değil de mahkemede sonuçlanan davalar sonrası gelen talep üzerine yapacakmış. Dr. Tüfekçi’nin anlattığı diğer gerekçeler orijinal haberde geçen meseleler: Twitter’ın sansürlenen twit‘leri sadece mahkeme kararı olduğu ülkede sansürlemesi, dünyanın geri kalanında okunabilecek olması ve http://chillingeffects.org/twitter adresinde sansürlenen twit‘lerin kelime kelime olmasa da açıklanması, dolayısıyla en azından hangi ülkelerin neleri sansürlediği konusunda dünya kamuoyunun bir fikir sahibi olacak olması. Dr. Tüfekçi özellikle kullanıcıların kayıtlı oldukları ülkeyi değiştirerek kendi ülkelerinde sansürlenen içeriği başka ülkeler görebileceklerini de hatırlatıyor.

Dr. Tüfekçi’ye sosyal medya ve özgürlüklerle ilgili gerçekçi tavrı dolayısıyla katılsak da, Twitter özelinde olmasa da sosyal medya genelinde daha az ya da daha iyi düzenlenmiş sansür değil, sıfır sansür için bastırmanın sosyal medya kullanıcılarının hakkı olduğunu düşünüyoruz. Daha da ileri giderek şu da eklenebilir: Bağımsız haber kaynaklarının bazen sadece Twitter ve benzeri sosyal medya sitelerinden gelebileceği düşünülürse, buradaki sansür basında sansürden hiçbir farkı yoktur ve aynı şekilde sadece o basın kuruluşunun okuyucularını değil tüm memleketi ilgilendiren bir konudur. Son zamanlarda bu minvalde takip ettiğimiz bağımsız gazetecilik çalışmalarından biri 140 journos oldu. Bağımsız gazetecilik ve sansür konularını bugünün Türkiye’sinde özellikle tartışalım, konuşalım.

Website | + posts

Sosyal medya ve sansür: Twitter örneği” üzerine 6 yorum

Bir Cevap Yazın