Yeri geldiğinde yüzümüzü güldüren, yeri geldiğinde sinirlenmemiz gerektiğini hatırlatan grafitici ve stencil‘ci sokak sanatçılarına, bir Berlin ya da Barselona kadar olmasa da, İstanbul’da da aşinayız. Fakat bu sırada Amsterdam’da yeni bir tür sokak sanatı baş göstermiş durumda: Bant sanatı! Max Zorn adlı vatandaş, araba tasarımcısı arkadaşlarının çalışmalarını izlerken, kullandıkları şeffaf bantlarla ne kadar kolay şekiller yaratabildikleri dikkatini çekiyor. Bunun üzerine kendisi de boyayı bir kenara bırakıp bantı geçiriyor eline.
İnternet sitesindeki açıklamaya göre, zaten bant sanatına sokaklarda son birkaç yıldır rastlanıyormuş. Fakat bunlar, duvarlara ya da kaldırımlara yapıştırılan renkli bantlarla oluşturulan imgelermiş. Max Zorn ise şeffaf bant ile ışığı kullanmayı tercih ediyor.
Işığı bir araç olarak kullanma fikri bir gece Amsterdam’da sokaklarında ortaya çıktı. Altın ışıklı eski, güzel sokak lambaları, biçimlendirilmiş bant sanatımın ilk defa test edecek bir açık hava galerisi gibi göründüler gözüme. Sergileme işi çok kolaydı, yalnızca bantlanmış camı sokak lampalarına oturttum; ışık bantın katmanlarını aydınlattığında ortaya sanki kendiliğinen parlıyormuş gibi görünen grafik bir resim çıktı. Tek ihtiyacınız olan esnek bir plastik cam, kahverengi saydam bant ve maket bıçağı. Geriye kalan yalnızca bantlamak ve kesmek, bantlamak ve kesmek…
“Bantlamak ve kesmek” derken şaka yapmıyor. Buradaki videodan görebileceğiniz üzere uzun bir süreç bu… Max Zorn yalnızca Amsterdam’da da çalışmıyor. Kendisi yakın zamanda Liverpool, Bristol ve Londra’da sokağı Beatles’ların resimleriyle süslemiş. Öncesinde de İspanya ve Portekizi ziyaret etmiş. Çalışmalarından örnekleri aşağıda görebilirsiniz; daha fazlası için de sanatçının Twitter sayfasına buyurabilirsiniz. Bize film noir‘ların Los Angeles’ını hatırlattı çalışmalar, siz ne dersiniz?
[…] Amsterdam’da bantçı, Moskova’da sokak sanatçısı haberlerimizden sonra Kahire’den grafiti savaşları haberi var elimizde. Haberi aldığımız Al Masry Al Youm gazetesindeki yorum yazısı aynı zamanda Kahire’de grafiti üzerine sık güncellenen bir blog sahibi Soraya Morayef’e ait. […]