Kahire’de grafiti

Amsterdam’da bantçı, Moskova’da sokak sanatçısı haberlerimizden sonra Kahire’den grafiti savaşları haberi var elimizde. Haberi aldığımız Al Masry Al Youm gazetesindeki yorum yazısı aynı zamanda Kahire’de grafiti üzerine sık güncellenen bir blog sahibi Soraya Morayef’e ait.

Blog‘da Kahire’de grafitinin yaşanan halk ayaklanması sürecinin ne kadar doğal ve müdahil bir parçası olduğunu fotoğraflar üzerinden görmek mümkün. Grafiti sanatçıları hem ayaklanan halkla hem de kendi aralarında büyük bir danışma gösterdiler. Bunun örneklerini ise Kahire’de her türlü gündeme hızlı tepkilerle dahil olan sanatçılardan Ganzeer ve arkadaşlarının yaptıklarında bulabiliyoruz. Ganzeer’in sitesinde ayrıca dünyadaki diğer grafiti sanatçılarının da mesaj ve görsellerle desteklerine şahit olabiliyoruz. Ganzeer’in sitesinde destek mesajlarını gördüklerimiz arasında Blu da var. En son bir merkezden değil de katılmak isteyen herkesin mahalle bazında örgütlediği bir grafiti etkinliği Mad Grafiti Week (Çılgın Grafiti Haftası) oldu. Bu hafta boyunca sanatçıları her türlü aracı kullanarak ordunun şiddetinin durdurulmasında yardımcı olmaya çağırdılar.

Şu anda Mısır’da iktidarın önemli bir kısmını ellerinde bulunduran ordu üst kademesinde. SCAF’ın (Supreme Council of Armed Forces – Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi) sivil destekçileri de var. Bu destekçiler de devam etmekte olan mücadelede kendi tarafları adına grafiti savaşlarına girmeye karar verip, ilk muharebelerini bu yazıda gördüğünüz tanka karşı bisiklet duvar resmi çalışmasında yapmışlar. Bu duvar resmine sonradan eklenen tüm isyancı sembolleri (V for Vendetta maskeleri gibi) yabancıların komplosunun kanıtı olarak algılayıp, bütün duvarı boyamışlar, bir tek tankı bırakmışlar.

Tabii ki diğer grafiti sanatçıları buna cevap vermişler ve kendilerine “Mona Lisa taburu” diyen bir ekip duvara bir kez daha orduyu baskıcı yönüyle gösteren ve orduyla mücadeleye çağıran bir grafitiyle damgalarını vurmuşlar.

Daha önce Mısır’da sürmekte olan siyasi süreç ile sanat arasındaki ilişkiye burada ve burada değinmiştik. Müzik ve sinema/video sanatı çalışmalarına değinen yazılardı bunlar. Fakat grafiti alanında daha da keskin ve açık bir ilişki var gibi gözüküyor. Özellikle şehir halkının neredeyse aracısız takip edebildiği alanlar olarak duvarlar mücadelenin tüm renklerini yansıtıyorlar.

Mübarek’in gitmesinin yıl dönümü olan 11 Şubat tarihinde Mısır’da genel grev çağrısı yapıldı. Bir yıl sonra bu sefer ordunun gitmesi için örgütlenecek aktivistler, sendikalar, bazı siyasi partiler ve gençler. Kahire duvarlarını internete yansıdıkları kadarıyla takip edeceğiz.

Website | + posts

Kahire’de grafiti” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın