Steinbeck’le Hitchcock filikada

1943 yılında Alfred HitchcockJohn Steinbeck‘ten yeni filminin senaryosunu yazmasını istiyor. Teklifi kabul eden Steinback ona kısa sürede bir novella sunuyor. Hitchcock, Lifeboat (Filika) adını alacak filmi çekerken başka yazarlarından yardımıyla senaryoyu kendi ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde şekillendiriyor. Ocak 1944’te, vizyona girmeden hemen önce Steinbeck bitmiş filmi izliyor…

… Ve dehşete kapılıyor. Özellikle de siyahi denizci Joe’nun ekrana nasıl yansıtıldığıyla ilgili olarak. Öyle ki, hemen yapım şirketi 20th Century Fox’a bir mektup göndererek, bir ay sonra da temsilcisine telgraf çekerek adının filmden çıkartılmasını talep ediyor. Maalesef Steinbeck’in bu isteği pek dikkate alınmıyor.

Steinbeck’in eserlerine Türkçede Remzi Kitabevi’nden ulaşabilirsiniz. Yazarın Lifeboat‘la ilgili mektup ve telgrafı aşağıda. (Flavorwire aracılığıyla.)

New York
10 Ocak 1944

Sayın Yetkili:

Birkaç gün önce Alfred Hitchcock tarafından yönetilmiş ve benim tarafımdan yazıldığı söylenen Lifeboat isimli filmi izledim. Birçok açıdan başarılı bir film olmasına rağmen bir iki şikâyetim var. Lifeboat isimli filmin senaryosunu benim yazdığım kesinlikle doğru, fakat senaryoda asla filmde olduğu gibi sendikalaşma karşıtı sözler ya da karikatürize edilmiş bir zenci yoktu. Tam aksine, kim olduğunu gerçekçi bir şekilde, çok iyi bilen zeki ve düşünceli bir denizci vardı. Sık sık rastlanan renkli palyaço kılığındaki yarı komik yarı acınacak haldeki zenci yerine de bir amacı olan, onurlu, şahsiyetli bir zenci vardı. Filmde adım geçtiği için bu garip, sinsi eğilimlerin bana atfedilmesi hiç hoşuma gitmiyor.

John Steinbeck

——

MEXICO CITY
19 ŞUBAT 1944

LÜTFEN BU NOTU 20TH CENTURY FOXA İLET LIFE BOAT ADLI FİLM İÇİN YAZDIĞIM SENARYOSUYLA YAPIM AŞAMASINDA ÇİZGİSİ VE AMACI DEĞİŞECEK ŞEKİLDE OYNANDIĞI VE BU FİLM KANIMCA SAVAŞ SIRASINDA AMERİKAN ÇIKARLARINA ZARAR VERDİĞİ İÇİN ADIMIN FİLMİN TÜM GÖSTERİMLERİNDEN ÇIKARTILMASINI TALEP EDİYORUM

JOHN STEINBECK

Website | + posts

Steinbeck’le Hitchcock filikada” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın