Nâzım’dan mektuplar

Sabit Fikir‘in haberine göre, Yapı Kredi Yayınları, Nâzım Hikmet‘in eşi Piraye’ye yazdığı tüm mektupları bir araya getiren Piraye’ye Mektuplar adlı bir kitabı Şubat 2012 ortasında piyasaya sürüyor. Kitabı derleyen, aynı zamanda Nâzım Hikmet’in üvey oğlu olan eleştirmen, yazar Mehmet Fuat. Kitap aslında toplam 581 mektubu içeriyor, fakat Yapı Kredi özel bir edisyon hazırlamış: 26 mektup ile zarfın tıpkıbasımının yer aldığı ve yalnızca 1000 adet basılan bir ek kitapçık da Piraye’ye Mektuplar‘la birlikte satışa sunuluyor. Kitabın içeriğiyle ilgili olarak Sabit Fikir şu bilgileri vermiş:

Kitaptaki mektuplarda, Nazım Hikmet2in [sic] şiirlerinin yanı sıra, eşi, çocukları, aile ve arkadaş çevresi, yaptığı işler, öteki mahkûmlarla ilişkileri, ülkenin, dünyanın, insanların durumları üstüne düşünceleriyle birlikte şairin tüm hayatından izler yer alıyor.

Tıpkıbasımları yapılan 26 mektubun içinde Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi’ndeyken yazdığı 33.11.11 tarihli ünlü “Karıma Mektup” şiiri de bulunuyor. Diğer mektupta ise Nazım’ın, Piraye’ye ithaf ettiği büyük yapıtı Memleketimden İnsan Manzaraları’nı yazmaya başladığını öğreniyoruz.

Yapı Kredi’nin diğer prestij kitapları göz önünde bulundurulursa, bu tıpkıbasımın da etkileyici bir cilt olacağına eminiz. Fakat yine de kitabın etiket fiyatının 175 TL olacağını gördüğümüzde dudağımız uçukladı. Böyle bir kitabın telif, baskı, dağıtım, depolama vb. masraflarının çizelgesini görmek isterdik doğrusu. 175 TL’lik bir kitap çıkıyor mu sonuçta gerçekten de? Peki, tıpkıbasımı almadan yalnızca Nâzım Hikmet’in mektuplarını okumak isteyenler bu 1000 kitabın tükenmesini mi beklemek durumundalar? Kitaplar ayrı ayrı alınamıyor mu? Özel baskı tükendikten sonra geriye kalan kitabın fiyatı ne kadar olacak? Keşke bu soruların yanıtlarını da alabilsek.

GÜNCELLEME (28 Kasım 2012): Kitabın küçük boyu ağustosta yayımlanmış. Yapı Kredi sayfası burada. Şu sıralar İdefix Sanal Kitap Fuarı’nda %30 indirimle alınabilir.

Website | + posts

Nâzım’dan mektuplar” üzerine 2 yorum

Bir Cevap Yazın