Geçen sene bu zamanlar Kahire’de

Geçen sene bu zamanlar Kahire’de insanlar sokaktaydı ve tüm dünya hızlıca adına Twitter/Facebook devrimi denmiş –ve bizce yanlış denilmiş– devrimi konuşuyordu. Bir sene sonra Kahire’de bugün insanlar yeniden sokakta olacak, işçiler grev yapacak, öğrenciler meydanı işgal edecek.

Sokak sanatı ve belgeselleriyle takip ettiğimiz bizim Akdeniz’de olan bu halk ayaklanmasına basın değişik şekillerde müdahale etti. Tunus devrimini heyecanla gösteren, Bahreyn ve Yemen’de aynı heyecanı göstermeyen Al Jazeera hem İngilizce hem Arapça yayın yapması nedeniyle sürecin uzaktan da olsa müdahillerinden biri oldu. Özellikle Mısırlı blog yazarlarını, Twitter’dan yayın yapan gazetecileri çok destekledi. Fakat sermayesinin dayandığı Körfez’de olanları bu şekilde öne çıkarmadı, oradaki blog yazarlarının isimlerini bize ezberletmedi. Al Jazeera‘ye kesinlikle eleştirel ve mesafeli durmak gerekiyor, zira hangi gündemi ne gibi çıkarlarla şişirip/gömdükleri belli olmuyor.

Fakat geçen sene 25 Ocak ile 11 Şubat arasındaki 18 günün, Mısır halkının geniş kesimlerinin işgal ettiği Tahrir Meydanı’nda olanları, yine oradan gönderilen tweet‘ler eşliğinde anlatan değişik bir video hazırlamışlar. Elbette bir videoyla aslında tüm 2000’lere yayılmış bir mücadeleyi, 2006’dan beri sıklaşan grevleri, öğrenci boykotlarını, sokak sanatçılarını gerçekten takip etmek, anlamak mümkün değil fakat insana az da olsa Tahrir’de olanların havasını veriyor.

Bugün işçiler, gençler, öğrenciler tekrar sokağa çıkacaklar. Şehrin din alimlerinden aslında sokağa çıkmanın günah olduğunu yeni duymuşken, parlamentoda çoğunluğu kazanan Müslüman Kardeşler 11 şubat grev ve gösterilerine karşı çıktığını açıklamışken onlar yılmıyorlar.

Yazıdaki posteri ise en son Kahire’de grafiti yazımızda bahsettiğimiz Ganzeer hazırlamış. Bugün sokağa çıkanların büyük bir bölümün dahil olduğu Devrimci İttifak’ın taleplerini sitesinden okuduğumuz arabist Al Ahram‘dan aktarmış ve sadeleştirmiş.

Bizim için bu son sene bölgede ve dünyada yaşananlar ile sosyal medya arasındaki en gerçek ve yenilikçi bağlantı bu görsel malzemeye erişebilmek oldu. Her ne kadar eleştirsek de Al Jazeera‘nin videosu da bu görsellikte yeni bir format gibi gözüküyor, ta ki daha iyilerini bölgedeki sokak sanatçılarından bulana dek…

Güncelleme [10 Şubat 2012] New York Times da kendi görselleştirmesiyle gelmiş. Fakat bu kronoloji 18 günü içermiyor, birkaç sene geriden başlıyor ve daha geleneksel bir şekilde yazılmış. Özellikle sosyal medya üzerinden yayılan hareketlerin rolünün altı çizilmiş. Başlık da zaten Mısır Devrimine giden Dijital Yol.

Website | + posts

Geçen sene bu zamanlar Kahire’de” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın