Apartheid topraklarında Sevgililer Günü

İsrail’in Gazze kuşatması ve genel olarak Filistin topraklarında sürdürdüğü işgal, şiddet ve ayrımcılık en muhafazakar İsrail hükümetlerinin biri altında devam ediyor. Filistinliler bu rejime apartheid (ırkçı) rejimi diyor. Bu kavrama başvurulmasında elbette Güney Afrika deneyimine ve uzun mücadeleler sonucunda bu rejime karşı uluslararası muhalefete gönderme yapma niyeti var. Fakat özellikle İsrail vatandaşı olan ve olmayan ve İsrail vatandaşları arasında da Filistin kökenli olan ve olmayan ayrımı, gündelik hayatın gerçekleri rejime apartheid rejimi denmesinin temel sebebi. Her ne kadar 2011 yazı İsrail’de de bazı protestolara sahne olduysa da, İsrailliler ayrımcılıktan ziyade ekonomik bunalıma vurgu yapmayı tercih ettiler. Zaten de uzun soluklu olmadı.

İşte Sevgililer Günü’ne denk gelmesi nedeniyle yoğun bir kampanyayla internette duyurulmaya çalışan yeni bir protesto şekli, yine blog‘ları ve videoları kullanıyor ve her şeyden çok apartheid‘a vurgu yapıyor. “Kontrol noktasında sevgiliyle randevu” videosunda iki sevgili bu rejimde nasıl buluşur konusu çok sevimli bir şekilde işlenmiş.

Bu videoyu da esas alan yeni bir site ise Love Under Apartheid (Apartheid Altında Aşk). Arabist aracılığıyla öğrendiğimiz bu site de Filistin/İsrail topraklarında ve dünya çapunda yaşanan aşklar anlatılıyor. Sınırlar, pasaportlar ve kontrol noktaları nedeniyle kavuşamayanlar, uzaklarda evlenenler, neredeyse senede bir görüşenler.

Website | + posts

Apartheid topraklarında Sevgililer Günü” üzerine 2 yorum

Bir Cevap Yazın