Edebi robot resimler

Edebi karakterler, iPod’larındaki şarkılardan sonra şimdi de robot resimleriyle karşımızdalar: James Franco kadar olmasa da belli ki çok yönlü bir sanatçı olan Brian Joseph Davis, The Composites* adlı bir çalışma kapsamında, polislerin kullandığı eskiz programıyla edebi karakterlerin robot resimlerini çizmeye başlamış. Müzik ve sanat alanında çalışmaları bulunan Davis’in birkaç tane de roman ve öykü kitabı bulunuyor. Davis Word Press sitesinde, uzun zamandır Tumblr’a uygun bir çalışmaya başlamak istediğini, The Composites’in de bu soruya yanıt ararken ortaya çıktığını söylüyor. Projenin buradan ulaşabileceğiniz sayfasında, resimlerin altında, bilgisayar  programına girilen karakter betimlemeleri yer alıyor. Davis ilginç tüm önerileri değerlendirdiğini söylüyor. İşte bizim ilgimizi çeken robot resimlerden bazıları:

Daisy Buchanan, Muhteşem Gatsby, F. Scott Fitzgerald.

(Mia Farrow‘la karşılaştırınız.)

Humbert Humbert, Lolita, Vladimir Nabokov

(Jeremy Irons ya da James Mason‘la karşılaştırınız.)

Tom Ripley, Yetenekli Bay Ripley, Patricia Highsmith

(Matt Damon‘la karşılaştırınız.)

Edward Rochester, Jane Eyre, Charlotte Brontë

(Michael Fassbender‘la karşılaştırınız.)

* Composite kelime anlamıyla “bileşimler” demek fakat burada “composite drawing” yani “robot resim” anlamında kullanılıyor.

(Sabit Fikir aracılığıyla.)

Website | + posts

Edebi robot resimler” üzerine 3 yorum

  1. ben ripley’yi gene de daha farklı hayal ediyorum. bu kadar temiz aile çocuğu havasında düşünmemiştim. Bu kadar çelişkiye bu yüz az geliyor. Film de bana aynı duyguyu vermişti

    • Açıkçası Humbert Humbert beni çok korkuttu. Daisy Buchanan da korkutucu ama onda gerçek dışı bir şeyler var zaten. Humbert tam bir sapık gibi görünüyor.

      Ben kitapları okumadan filmi izlediğim için Ripley’nin Oyunu’ndaki John Malkovich beş roman boyunca ripley olarak zihnimde kaldı. Kitapları bitirdikten sonra tekrar izlediğimde biraz fazla ‘psikopat’ geldi…

      Aslında Koleksiyoncu’daki karakterin portresini görmek ilginç olurdu…

Bir Cevap Yazın