Amherst Güzeli’nden hindistancevizli kek tarifi

Emily Dickinson gelmiş geçmiş en yalnız şairlerden biridir. Ayrıca, “Şiirleri belki de hiç okunamayabilirdi,” dediğimiz şairler kervanındaki bilinen kadın şairlerdendir. “Hiç okunamayabilirdi, nasıl olur!” dediğimiz yazarlar listesinin başında ise herhalde Franz Kafka vardır. Emily Dickinson kardeşine, Franz Kafka ise Max Brod‘a tüm yazılarının yakılması talimatını vermişlerdi. Dickinson’ın yazıları arasında yakılanlar neredeyse tüm yazışmaları olmuş, şiirler ise ölümünün ardından yayımlanmış. (Yanan ve yanmaktan kurtulan kitaplarla ilgili İngilizce kısa bir bilgi için buraya bakabilirsiniz.)

Yaşarken kendisine “Amherst’lü Efsane” denilmiş. Ölümünün ardından adı “Amherst’lü Rahibe”ye çıkmış. Şiirlerinin yayımlanmasının ardından gelen ünü, lakabını “Amherst Güzeli”ne dönüştürmüş (bkz.).  Buradan okunduğunda güçlü, kırılganlıktan uzak, hangi yüzyıldan geldiğini belli etmeyen ve bir kere okundu mu bir daha unutulmayan, baskın bir ses geliyor şiirinden. Bin sekiz yüze yakın şiir yazmış neredeyse yıllarca evden çıkmadan.

Türkçede öne çıkan çevirileri Oğlak Yayınları’nda ve İş Bankası Kültür Yayınları’nda bulabilirsiniz. İngilizcesini okuyacağım derseniz tüm şiirlerini bu kitapta toplamış Bartelby. İnternetten orijinallerinin birçoğuna ulaşmak için Maryland Üniversitesi Kadın Çalışmaları burada bir seçki sunmuş.

Dickinson’ın yangından kurtulan elyazmaları arasında bir de aşağıda Türkçesini bulabileceğiniz bir kek tarifi mevcut. Edebiyat ve yemek özellikle Türkçede yeteri kadar zevki çıkartılmış bir buluşma değil bizce. Nasıl romanlardan yola çıkarak kahramanların robot resimlerini yapmak mümkünse, bir lezzet haritası da çıkartılabilir. Hatta çok sevdiğimiz bu şairin tarifini gördükten sonra, özellikle bu tür bir çalışma yapma isteğimiz arttı. Çikolata kâğıtlarının arkasına şiir yazan Dickinson şiirlerinin neredeyse yüzde onunda yemekten bahsediyormuş. En rahat ettiği yerlerden biri ise hep mutfak olmuş (aşağıda mutfağın ufak bir resmi de var).

Hindistancevizli Kek

(Su bardağı, Amerika’da kullanılan cup ölçüsünde verilmiş. Şu ana kadar  en detaylı ölçü bilgileri ve kıtalararası dönüşüm önerilerine Café Fernando‘da rastladık. Tavsiye ediyoruz.)

1 su bardağı rendelenmiş hindistancevizi
2 su bardağı un
1 su bardağı  şeker
1/2 su bardağı tereyağı (115 gr.)
1/2 su bardağı süt
2 yumurta
1/2 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı  krem tartar (aktarlarda bulunuyor)

Maalesef Dickinson malzemeleri nasıl bir araya getireceğimizi ya da fırını nasıl bir sıcaklıkta tutacağımızı söylememiş. Genelde kek pişirdiğimiz şekilde pişirmek mümkün. İnsanın “yemek yapmadığım gün kalmasın” hissine kapılmasına neden olan kitaplar yazan, Chez Panisse’ün ünlü şefi Alice Waters’ın The Art of Simple Food kitabında uzun uzun anlattığı kek hazırlama ve pişirme yöntemi uygulanabilir.

Fırını 180 dereceye getirin. Siz tarifi hazırlarken ısınsın. Kek kalıbınızı yağlayın. Bütün kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Yumuşamış tereyağına soğuk yumurta kırmak istenmeyen sonuçlar yaratabiliyor. Unu ve tüm kuru malzemeleri eleyin ve karıştırın.

Bir mikser ya da çırpıcı yardımıyla yumuşamış, oda sıcaklığındaki tereyağını önce biraz kendi başına, sonra da şekerle çırpın. Kremayı andıran bir dokuya ulaşmasını istiyoruz. Mikserle 5 dakika, elde 10 dakika öneriyoruz. Bunu eğer büyük bir kapta yaparsanız kalan malzemeleri de sonra buraya eklediğinizde bulaşıkları minimumda tutmuş olursunuz. Teker teker yumurtaları ekleyin ve biraz daha çırpın.

Sonra krem tartar ve karbonatla karıştırdığınız unun dörtte birini ekleyin, çırparken hava almasını sağladığınız karışımı çok fazla söndürmemeye gayret edin. Bu aşamada çırpıcıdan ziyade bir spatulayla yavaş yavaş karıştırırsanız daha hafif dokulu bir kekiniz olur. Sonra sütün dörtte birini ekleyin. Bu şekilde bir süt bir un ekleyerek tüm malzemelerini karıştırın. En son hindistancevizini ekleyin. Özellikle çırpmamaya, sadece karıştırmaya özen gösterin. Fırına verin. Batırdığınız bir kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin (30-40 dakika). İstenirse fırından çıktıktan sonra üstüne biraz daha hindistancevizi ya da ince kıyılmış badem serpilebilir. Bir kahve ya da çay yapın, bir dilim kek alın, keyfini çıkartın!

Website | + posts

Amherst Güzeli’nden hindistancevizli kek tarifi” üzerine 8 yorum

  1. Merhaba – Ölçüler sayfasını faydalı bulmanıza sevindim. Ufak bir düzeltme: 1/2 su bardağı tereyağı 115 grama denk geliyor.

  2. Cafe Fernando’ya hem tekrar ölçü dönüşümleri hem de düzeltmesi için teşekkür ediyoruz. Sayesinde Dickinson’ın zaten biraz ağır olduğunu duyduğumuz kekini imkansız bir yağ oranıyla pişirmeyeceğiz!

    Kekin resimleri ise yakında …

Bir Cevap Yazın