Haftanın Eğlencesi: Lady Gaga’nın suratı

Farklı saç modelleri, güneş gözlükleri, değişik makyajı ve elbette kıyafetleri yüzünden Lady Gaga‘nın aslında tam olarak neye benzediğini çıkartmak biraz zor olabiliyorlar. Bir zamanlar aynı restoranda çalıştığı fotoğrafçı Malgorzata Saniewska‘nın 2005’te çektiği fotoğrafların CNN’de yayımlanmasıyla artık Lady Gaga’nın suratını görebileceğiz! Görünüşe göre bu, asıl adı Stefani Germanotta şarkıcının ilk fotoğraf çekimiymiş. (Flavorwire aracılığıyla.)

Website | + posts

Haftanın Eğlencesi: Lady Gaga’nın suratı” üzerine 6 yorum

    • Neden “yüz”ü tercih ediyorsunuz acaba? Kullanım şekline göre değişiklik göstermekle birlikte biz çoğunlukla “surat”ı yeğliyoruz. Özellikle edebi bağlamda daha uygun sayılır.

      • “Surat” kabadir, kucultucudur, hakaret edecegimiz zaman “surat”i kullaniriz. “Yuz” ise insanin basinin on kisminin adidir, negatif ya da pozitif cagrisim yapmaz. Mesela tipta “yuz” kullanilir, “surat nakli” denmez “yuz nakli” denir, vb. “Surat” kelimesinin gectigi pozitif bir deyim yoktur mesela, “suratsiz”, “asik suratli”, vb deriz. “Ne guzel suratin var!” kendi icinde celisen bir ifade. Guzel bir yuze surat demeyiz… Belki de bu yuzden yorumlardan biri “eee cirkin degil ki bu?” demis. Baslikta “…’nin surati” yazinca insan felaket bisey bekliyor.
        Siz neden edebi baglamda daha uygun buluyorsunuz?

  1. Aslında tam da sizin bahsettiğiniz ayrım önemli. Yüz, olumlu olumsuz çağrışımı olmayan, tıpta kullanılan bir kelime. Surat ise bir ifadeyi, yeri geldiğinde insanın kişiliğinin bir betimlemesini içerebiliyor. Belki dediğiniz gibi yakın zaman içinde olumsuz bir anlam yüklenmiş olabilir, ama dilin zenginliğini kaybetmemesi açısından kelimelerin ilk anlamlarını biraz daha göz önünde bulundurmak, keskin bir ayrım olmadığı sürece konuşma dilindeki kısıtlayıcı mecazlıklarını geride bırakmak gerekebiliyor. (Elbette yeri geldiğinde de dile zenginlik katan tam bu mecaz anlatımlar olabiliyor, ama o başka bir tartışma konusu.)

Bir Cevap Yazın