Elveda Britannica

Yayıncılık tarihinin en esaslı çalışmalarından biri olan Encyclopædia Brittanica, 244 yıllık yayın hayatına son vereceğini açıkladı. Bir zamanlar gazetelerde kuponlar biriktirerek topladığımız, İngilizcenin en eski ve en kapsamlı ansiklopedisi varlığını artık internette sürdürecek.

Bu kararın sebebi, dijital çağa uyum sağlama ve Wikipedia’yla başa çıkabilme ihtiyacı. Encyclopædia Brittanica‘nın son olarak 2010’da yaptığı 32 ciltlik baskı 58,5 kilo çekiyordu ve içinde küresel ısınma ile İnsan Genom Projesi gibi yeni maddeler bulunuyordu. Brittanica bundan sonra online ansiklopedilerine odaklanacak.

Merkezi Chicago’da bulunan Encyclopædia Britannica Inc. şirketinin başkanı Jorge Cauz, “Kimileri kendilerini üzgün ve nostaljik hissedecekler. Ama artık elimizde daha iyi bir araç var. İnternet sitesi sürekli olarak güncelleniyor, çok daha geniş bir içeriğe ve multimedia özelliğine sahip,” diyor.

Julie Bosman imzalı New York Times makalesine göre gerekliliğinin, hatta bazen doğruluğunun bile sorgulandığı Encyclopædia Brittanica‘nın bu kadar uzun süre dayanmış olması bile takdire şayan. Elbette Wikipedia, özellikle de çok dilliliğiyle kullanışlı bir site; ama belki İngilizce aramalarımızı Brittanica’nın internet sayfasına yönlendirerek, profesyonel ansiklopediciliğin varlığını en azından internet üzerinde sürdürmesine katkıda bulunabiliriz… (Melville House aracılığıyla.)

 

GÜNCELLEME (20 Mart 2012): Britannica‘ya, alanlarında uzman isimler katkıda bulunurmuş. Kaya Genç, Sabah Pazar‘da yayımlanan yazısında Britannica’yı büyük bir dergiye benzettikten sonra şunlar söylüyor:

Öyle bir dergi ki bu, psikanaliz makalesini ansiklopedinin on üçüncü edisyonunda bizzat Sigmund Freud yazmış. Editörler bir sonraki edisyonda “gerilla” maddesini yazma görevini bu işten iyi anlayacağını düşündükleri T. E. Lawrence’a, yani bizim bildiğimiz adıyla Arabistanlı Lawrence’a vermişler. 1929’da yayımlanan ansiklopedide Charles Dickens’ı Chesterton, “Sosyalizm” maddesini George Bernard Shaw kaleme almış; tabii onları yazanlar böyle kuvvetli olunca insanın bu maddeleri kıskanası geliyor. Albert Einstein, John F. Kennedy, Robert Louis Stevenson, Thomas De Quincey gibi diğer ansiklopedi yazarlarını da unutmayalım lütfen.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın