İki şehir bir çetele: Paris-New York karşılaştırması

le réalisateur

Fransız grafik tasarımcı Vahram Muratyan’nın Paris ve New York’u çeşitli detaylar, klişeler ve tezatlar üzerinden yorumladığı posterlerinin yayımladığı blogu Paris Versus New York kısa sürede milyonlarca tık almayı başarınca, Ocak 2012’de Amerikalı yayınevi Penguin posterlerin toplandığı bir kitap yayımladı. Bu iki ünlü şehrin sembollerini, popüler kültür ikonlarını ve gündelik hayat ayrıntılarını incelikli, renkli, sade ve zekice karşılaştırıp yorumlayan sanatçının işlerini buradan satın almak da mümkün.

Brainpickings’de yayımlanan haberde Muratyan’nın çizgilerinin İsrailli illüstratör Noma Bar’ın Guess Who? — The Many Faces of Noma Bar başlıklı kitabındaki işleri anımsattığı iddia ediliyor. Noma Bar “Kültürel İkonlar”, “Hollywood Kafalar”, “Politik Figürler”, “Britpop Yıldızları ve Müzisyenler” diye beş bölüme ayırdığı kitabında ellinin üzerinde ünlü ismin portrelerini minimalist bir yaklaşımla, vektör tabanlı illüstrasyonlara dönüştürmüş. Aynı yazıda benzer şekilde kültürel farklılık ve benzerlikler üzerine yoğunlaşan fotoğrafçı Mark Laita’nın işlerine de değinilmiş. Mark Laita Created Equal başlıklı kitabında toplumsal kutuplaşmayı kendine dert edinmiş ve Amerika’daki farklı alt kültürler arasında kurduğu benzerlikleri kadrajına taşıyıp fotoğraflamış. İşleri tartışmaya son derece açık bir diğer sanatçı da Çin ve Alman kültürlerinden yola çıkarak Doğu-Batı karşılaştırması yapan Yang Liu. Kültür mefhumunu farklar açısından ele almanın ne denli politik, zor ve tartışmalı olduğunu göstermesi açısından bu örneklerin oldukça anlamlı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

la façade
la romantique
la conversation
le pain
le roman

Zezine, çiçeği burnunda, Ankaralı bir elektronik derginin editörlerinden biridir. Kent sosyolojisi ve sanatla ilgilenmektedir. 

+ posts

İki şehir bir çetele: Paris-New York karşılaştırması” üzerine 2 yorum

  1. New York’ta bir süre yasamis ve ayaginin tozuyla Fransa’dan gelmis biri icin bu posterlerin anlami paha bicilemez. Bu güzel paylasim icin tesekkürler.

Bir Cevap Yazın