Stradivari kemanları o kadar da matah değilmiş

Efsanevi Stradivari kemanlarından birine sahip olmanın tüm keman sanatçılarının hayali olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. En azından, müzisyenler test ettikleri kemanın bir Stradivari olduğunu bilmiyorlarlarsa, ona kolayca burun kıvırabiliyorlar. ABD Ulusal Bilim Akademisi mensubu araştırmacıların çalışmaları, Antonio Stradivari ya da Guarneri del Gesù gibi meşhur İtalyan ustalarının ürettiği enstrümanların, müzisyenlerce daha nitelikli bulunmadığını ortaya koydu.

Yirmi bir keman sanatçısına, üçü bir yıldan daha erken geçmişte üretilmiş, ikisi Stradivari, biri de Guarneri olmak üzere toplam altı farklı keman, karanlık bir odada ve gözleri kapatılmış olarak test ettirildi. Ses rengi ve enstrümanın çalınabilirlik özellikleri açısından kemanları değerlendiren sanatçılardan, hangisini kişisel olarak tercih ettiklerini belirtmeleri de istendi.

Sonuçlar, herkesi oldukça şaşırtmış olsa gerek, zira hepsi başarılı birer virtüöz olan sanatçılar, kemanların hangisi eski, hangisi yeni ayırt edemediler. Sadece sekizi büyük ustaların ürünü olan bir kemanı tercih etti ve iki Stradivari’den biri, tüm testin en kötüsü olarak sonuncu seçildi.

Araştırmayı yürüten bilimadamlarından Claudia Fritz, müzik aleti üreticilerine, efsaneler ve sırlar peşinde koşmak yerine, günümüz müzisyenlerinin ihtiyaçlarını daha yakından dinlemeyi, modern tekniklerin küçümsenmemesini tavsiye ediyor. (Zeit aracılığıyla.)

Optimusminimus, kendini gezdirmekten yorulup ruhunu gezdirmeyi tercih eden, asgari müşterekler arayışında, tembel bir hoş seda düşkünüdür.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın