Rap haber bülteniyle Putin’e muhalefet

“DinoMC47”, yeni bir teknolojik ürünün kod adı ya da yeni keşfedilen bir protein değil. Çoğunluğun düşündüğü ama ifade etmeye cesaret edemediği eleştirileri, ekranlarda argo bir dille seslendiren, genç bir Rus rap müzisyeninin lakabı. Haberlerden ve müzik kliplerinden oluşturduğu video kolajları aracılığıyla, Rapinfo adlı YouTube kanalından ve Facebook sayfasından sesini duyurmaya çalışıyor.

2011 yazında, Volga Nehri’nde Bulgaria adlı bir yolcu gemisinin batması ve 122 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası, Rapinfo ilk haber videosunu aşağıdaki sözlerle yayınlamıştı:

SSCB’nin eski gücü sadece bir masal
Yürüyen, çalışan kalmadı artık
Küçük bir gemi bile yüzemiyor nehirde
Bulgaria tek değil, her şey onun kadar bozuk
Mevkii, nüfus her şey demek
Mesuliyet alacak kimseler yok

Daha sonra Rapinfo, Putin ve Medwedew arasındaki iktidar oyunundan, dağıtılan hediye biletlerle hep kapalı gişe oynayan tiyatro ve balelere, 2011’deki seçim yolsuzluklarına kadar her şeyi diline doladı ve sonunda dijital dünyada bir muhalif cephe oluşturmayı başardı. Ancak bu rap-haber videolarının Rusya’da bir 2012 devrimi başlatıp başlatamayacakları henüz bilinmiyor. DinoMC47, Tunus’taki meslektaşı El General‘in oynadığı rolü kendi ülkesi için oynayabilecek mi, bunu gelecek gösterecek. Bununla beraber, videolarına ve müziğine bakınca siyasi kariyerinin müzikal kariyerinden parlak olacağını kesin olarak iddia edebiliriz.

Tüm bu hikâyenin en ilginç kısmı ise, Rapinfo’nun kayıtlarını yaptığı stüdyoların Ria Novosti’ye, yani devlet tarafından finanse edilen, Rusya’nın en büyük haber ajansına ait olması. Üç şarkı yazarı ile DinoMC47 ve bir başka müzisyenden oluşan ekibin, aslında Putin’i siyasi olarak Nirvana’ya çıkaracak bir proje olduğu, konuşulmaya başlamış bile. (The Moscow Times aracılığıyla.)

Optimusminimus, kendini gezdirmekten yorulup ruhunu gezdirmeyi tercih eden, asgari müşterekler arayışında, tembel bir hoş seda düşkünüdür.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın