50 yılın ardından hâlâ hızlı ve çılgın: Rolling Stones

Herkes bilir ki, rock yıldızı kolay olunmaz. Müzikal yetenek, yaratıcılık, sanatsal üretkenlik gereklidir mutlaka; ama bunlar, sizi bir rock efsanesi yapmak için yetmez. Gerçek bir efsane olmak için çılgın da olmanız şart. Çılgınlık konusunda bayraktar diyebileceğimiz Rolling Stones üyeleri, bu sene grubun kuruluşunun 50. yılını kutluyorlar. Biz de Rolling Stones’un 50. yılı şerefine, Stones tarihinden 10 çılgın hikâyeyi toparladık:

1) İşini sağlam kazığa bağla
Mick Jagger, 1990 yılında Jerry Hall’la Bali adasında bir Hindu töreniyle evlenir. Törende, Jagger, Hall’un kafasından aşağı tavuk kanı akıtmak ya da başında bir muzu ezmek gibi kimi ilahi (!) eylemler gerçekleştirir. Dokuz yıl sonra, çift ayrılırken, İngiliz mahkemeleri Hindu törenini yasal bir evlilik olarak kabul etmezler (hatta bu evliliği maskaralık olarak nitelerler) ve Jagger böylece büyük bir maddi yükten kurtulmuş olur.

2) Dikkat, ateşle yaklaşmayın
Steel Wheels albümünün kayıtları sırasında, bir müzik direktörü, albümdeki parçalardan birini eleştirmeye kalkar. Keith Richards etrafta bulundurmayı sevdiği bıçaklardan birini kapıp adamın bacaklarının arasına fırlatır. Bıçak bacaklarının arasındaki zemine saplanan adamın yüzüne yüzünü dayar ve “Dinle beni evlat, sen daha babanın üreme organlarında bile değilken ben şarkı yazıyordum. Bana nasıl şarkı yazılacağını anlatmaya kalkma,” diye bağırır.

3) Aklına gelen başına gelir
Eric Clapton, 1989 yılında yanındaki güzel kadını Mick Jagger’la tanıştırırken kulağına “Mick, lütfen aklından bile geçirme, ona aşığım,” der. Birkaç gün sonra Jagger ve tanıştırdığı kadın Carla Bruni‘yi yatakta yakalar.

4) Mecburiyet, yaratıcılığı körükler
Yetmişli yıllar, Amerika Birleşik Devletleri’nde uyuşturucu kullanıcıları için eroin şırıngasına ulaşmanın neredeyse imkânsız olduğu bir dönemdir. Keith Richards, şırınganın uçlarına monte edeceği iğnelerle, şapkasına taktığı tüyleri sabitler ve gümrükten bu şekilde geçer. Enjektör pompası olarak ise, çocuklar için yapılmış bir doktor setindeki oyuncağı kullanır.

5) Evleniyoruz, mutluyuz
1970 Eylül’ünde Jagger, bir partide müzik şirketi yöneticisi olan Eddie Barclay’yle karşılaşır. Barclay, “Merhaba Mick,” der, “Bianca’yı seninle tanıştırmak istiyorum, çok yakında evleneceğiz.” Bu cümlelerden sonra Bianca parti bitene kadar Jagger’ın yanından ayrılmaz ve sekiz ay sonra Bianca ile Jagger evlenirler.

6) Karmaşık ilişkiler
1986 yılında, Bill Wyman‘ın sevgilisi Mandy Smith’in daha yeni on altı yaşına girdiği ve çiftin iki yıldır beraber olduğu ortaya çıkar. 1989 Haziran’ında evlenirler ancak evlilik uzun sürmez. Dört yıl sonraysa, Wyman’ın oğlu Stephen ile Mandy’nin annesi evlenirler. Böylece Wyman kendi oğlunun eski damadı olur.

7) Buz getirir misin canım?
1994 yılında Voodoo Lounge albümünün kayıtları sırasında Mick Jagger ve Keith Richards birbirleriyle artık tek kelime konuşmamaktadırlar. Ancak bir gece Richards, Jagger’ı otel odasından telefonla arar ve kendisine buz getirmesini ister. (Richards bu isteği yerine getirir.)

8) İntiharın eşiğindeyim… olmaya da bilirim
Bir tartışma sırasında, Brian Jones, diğerlerini intihar etmekle tehdit eder, ardından da kendini Keith Richards’ın evinin bahçesindeki su kanalına dramatik bir biçimde atar. Mick Jagger ardından suya atlar ama hemen kanalın derinliğinin 1,20 m olduğunu ve Jones’un dizlerinin üzerinde çömelir şekilde numara yaptığını farkeder. Jagger, Jones’u yaka paça sudan çıkarır ve “Pantolonumu berbat ettin geri zekâlı,” diye bağırır.

9) Kokain yerine Pepsi
1987 yılında, Stones, 5 milyon dolar karşılığında turne sponsorları Pepsi yöneticileri için özel bir konser verir. Jagger konserin açılışını aşağıdaki sözlerle yapar: “Önceden Koko kullanırdık, ama artık Pepsi’ciyiz.”

10) Berlin’de eşek şakası
1969 yılında, Doğu Almanya’da, Stones’un Batı Berlin’de konser vereceği, konserin de Berlin’i bölen duvarın hemen yanındaki Springer binasının çatısında olacağı dedikodusu yayılır. Aslında bu sadece bir radyo sunucusunun şakasıdır ancak binlerce rock sever Doğu Berlin’de duvar dibinde toplanırlar. Stasi ve Doğu Alman polisi de elbette ordadır ve üç yüz seksen üç Stones hayranı tutuklanıp hapse atılır.

Optimusminimus, kendini gezdirmekten yorulup ruhunu gezdirmeyi tercih eden, asgari müşterekler arayışında, tembel bir hoş seda düşkünüdür.

Website | + posts

50 yılın ardından hâlâ hızlı ve çılgın: Rolling Stones” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın