Sylvia Plath ve limonlu pudingli kek

Daha önce kadın şairler ve yemek konusuna değinmiş, Emily Dickinson ve hindistancevizli kekten bahsetmiştik. Tarifini de vermiştik. Bugün de sevdiğimiz yeni bir blog‘da, Paper and Salt‘ta gördüğümüz Sylvia Plath’in limonlu pudingli kekinin tarifini çevirmek ve biraz da Plath’ten bahsetmek istiyoruz. Plath konusunda Türkçede şanlısıyız aslında. Günceleri Oğlak Yayınları‘ndan yayımlanmıştı. Gerçekten Plath’in tartışmalı hayatını kendisinden okumak büyük bir şans. (Gerçi tükenmiş gözüküyor yayınevinin sitesinde. Umarız tekrar basımı yapılır.)

Plath’in yayımlanmış tek romanı Sırça Fanus. Çok önceleri okuduğumuz bu yarı otobiyografik romandan aklımızda en çok derin bir sıkıntıya dair incelikli bir anlatı kaldı ve bütün bunlarda baskın bir kadın sesi. Modern hayatın içine dalan genç ve eğitimli bir kadının aynı hayatla cebelleşmesi. Şair Plath’ten daha fazla roman isteyeceği tutuyor insanın… Fakat romanın yayımlanmasından kısa bir süre sonra Plath mutfak fırınını kullanarak intihar etti. Bu konuda Nilgün Marmara’nın Sylvia Plath’ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi adlı yayımlanmış tezi akla geliyor elbette.

İntiharında fırın kullanan bir şairin fırında pişirdiği tatlıları konuşmanın zorluğunu sorgulayarak başlıyor Paper and Salt yazısı. Hak veriyoruz. Yazıda bir de aşağıda tarifini çevirdiğimiz Limonlu Pudingli Kek var. Plath “Lady Lazarus” adlı ünlü şiirini yazarken bir yandan da bu keki yapıyormuş (bkz.). Ben de keki yapacağım, hem de şiirle haşır neşir olacağım derseniz, burada şairin sesinden dinlemek mümkün. Ayrıca yine burada başka bir kek tarifi de ve kek pişirmenin kadın yazarlar üzerinde terapi niteliği üzerine bir tartışma da mevcut.

Limonlu Pudingli Kek

  • 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
  • 2/3 su bardağı  şeker (biraz da keki içinde pişireceğiniz kaplarda kullanmak için ayırın)
  • 1/4 su bardağı un
  • 1 limonun rendelenmiş kabuğu
  • 1 su bardağı kefir (ya da 1 su bardağı olacak şekilde sütle karıştırılmış yoğurt)
  • 1/4 su bardağı limon suyu
  • 3 yumurta sarısı
  • 4 yumurta beyazı
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • Üstünü süslemek için pudra şekeri ve taze böğürtlenler

1. Fırını 180 dereceye getirin. 168 gram alacağını düşündüğünüz küçük kalıplarınızı önce yumuşamış tereyağıyla yağlayın sonra da seker serpin. 6 kalıbı biraz derinliği olan bir fırın tepsisine yerleştirin.

2. Orta büyüklükte bir kapta 2/3 su bardağı şekeri, unu ve rendelenmiş limon kabuğunu karıştırın. Daha büyük bir kapta kefir ya da yoğurdu, limon suyunu ve yumurta sarılarını çırpın. Daha sonra şekerli un karışımını bu yumurtalı karışıma ekleyin ve biraz çırpın.

3. Başka bir mikser kullanabileceğiniz kapta yumurta beyazlarına tuzu ekleyip kar beyazı olacak ve sıvılığını kaybedip hacim kazanacak kadar çırpın. Bunu daha önce karıştırdığınız kek karışımına yavaş ve nazik bir biçimde ekleyin. Sonra tüm karışımı kalıplara pay edin. Kalıpları içine koyduğunuz fırın tepsisine kalıpların yarısına gelecek şekilde su ekleyin. Fırın tepsisini üstünü folyoyla kabaca kapatın.

4. 20 dakika fırında pişirin. Sonra folyoyu kaldırıp bir 20 dakika daha ya da keklerin üstü altın sarısı olacak ve dokunduğunuzda elinize hafif sert gelecek şekilde pişirin. Sonra fırından çıkartıp 15 dakika soğutun. Bir bıçakla kenarlarını kalıptan ayırdıktan sonra tabaklara ters çevirin. Pudra şekeri ve böğürtlenlerle süsleyin.

“Burada su bardağından ne kast ediliyor?” derseniz, “Haklısınız dert etmekte,” yanıtı veririz deriz. Sizi en güvenilir kaynak olan Café Fernando‘nun Ölçüler sayfasına yönlendiriyoruz.

Website | + posts

Sylvia Plath ve limonlu pudingli kek” üzerine 5 yorum

  1. Plath’ı Gwyneth Paltrow’un, eşi Ted Hughes’u Daniel Craig’in oynadığı bir de film var, Sylvia adlı.

    Yanlış hatırlamıyorsam, meşhur kek de bir sahnede görülebiliyordu.

Bir Cevap Yazın