James Bond’un Adana’dan Amazon’a uzanan macerası

Türkiye bir süredir son James Bond filmi Skyfall‘u konuşuyor. Filmin çekimleri için Hollywood ekibi yılın başında Adana’ya, ay başında ise İstanbul’a gelmişti. Her gittikleri yerde yolları kapatan ve kapatmaya devam eden ekip Adana’da define avcısı sanılmış, İstanbul’da da Kapalıçarşı’ya zarar vermekle suçlanıp iddiaları yalanlamıştı. Bond’un Hollywood ekibi Fethiye’de çekimlerine devam ededursun, bu devasa yapımı mümkün kılan gerçek yapıt, yani Bond kitapları da kendilerine yeni  yuvalar buldular.

James Bond kitaplarının yayın hakları yıllardır Penguin‘de bulunuyor. Fakat anlaşmanın yapıldığı dönemde e-kitap söz konusu bile olmadığı için, kitapların haklarını elinde tutan Ian Fleming Publications, 2010 yılında tüm dijital hakları ellerinde tutacaklarını ve e-kitapları kendilerinin yayımlayacaklarını açıklamıştı. Görünüşe göre süper ajanın yaratıcısı Ian Fleming‘in Casino Royale‘i yazdıktan sonra satın aldığı yayınevi (özgün adıyla  Glidrose Publications Limited) yalnızca iki yıl sonra fikrini değiştirmiş. Bu fırsatı ilk değerlendiren yayıncı Random House UK‘in bir tescilli markası olan Vintage Books oldu — Vintage Amerika ve Kanada dışındaki tüm basılı ve dijital yayın haklarını almış bulunuyor. Amerikan yayın haklarını ise internet devi Amazon’un yeni yayınevi Amazon Publishing kapmış bulunuyor.

Amazon Publishing’in yayın dünyasında uyandırdığı tatsız izlenimden Koltukname’de daha önce birkaç kere bahsetmiştik. Şirketin kitapçı olarak yayınevlerine uygulattırdıkları emrivaki indirimlerle hem yayıncılığa hem kitapçılığa büyük zararlar verdiği düşünülür ve tartışılırken bir yayınevi kuracağı açıklamasıyla ortalık iyice karışmıştı. Tartışmanın dijital yayıncılığı kapsayan kısmıyla ilgili güzel bir Türkçe özet için Bilöker’in bu yazısını tavsiye ederiz. Aynı zamanda kendisini, daha önce Express için hazırladığı bir dosyadaki röportaj sorusunda Amazon’un bir yayınevi kuracağını neredeyse öngördüğü için tebrik etmek istiyoruz:

Yarın e-kitap hacmi çok daha büyük olduğunda telif ajansları gidip Amazon’la doğrudan konuşarak,  yazarlarının başka bir aracı olmadan Kindle’da okunmasını sağlayacak fırsatlar arar mı? Böyle olursa Amazon kendisi bir yayınevi haline gelecek.

Evet, tüm tartışmalara rağmen Amazon son sürat ilerlemeye devam ediyor. Son olarak Apple ve beş yayınevine Amazon’la yarışabilmek için aralarında fiyat anlaşmaları yaptıkları gerekçesiyle dava açılmıştı. Bakalım önümüzdeki aylarda ne gibi gelişmelerde karşılaşacağız.

Website | + posts

James Bond’un Adana’dan Amazon’a uzanan macerası” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın