SOPA gitti CISPA geldi

18 Ocak 2012’de internet Amerika kongresinde beklemekte olan  SOPA (Stop Online Piracy Act – Online Korsanları Durdurma Yasası) ve PIPA (Protect IP Act – IP’leri Koruma Yasası) yasa tasarılarını protesto etmişti. Korsanı engellemek adı altında internet özgürlüğünün kısıtlanacağı görüşünü savunan protestocular gerçekten etkilerini göstermeye başlamışlardı ve birçok senatör desteğini geri çekmişti.

Melville House’un haberine göre, kongreye bu sefer yeni bir yasa tasarısı sunulmuş. CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act — Siber İstihbarat Paylaşımı ve Koruma Yasası), bu sefer korsan yayınlarla değil de, siber saldırılarla mücadele etmeyi amaçlıyor. CISPA, siber saldırı istihbaratının ABD hükümeti ile özel sektör arasında kullanılmasını zorlaştıran ya da yasaklayan bir yasayı değiştirecek. İnternet kullanıcılarının mahremiyetini savunanlar yasanın belirsiz dilini eleştiriyorlar. Nitekim CISPA’ya göre, Facebook’taki “durum”unuz bile siber güvenlik amaçlı kullanılabilecek. Eğer Amerika’nın son on yılda ulusal güvenlik adı altında yaptıklarını az biraz takip ettiyseniz, bunun sonu olmayan, tehlikeli bir algıyalış biçimi olduğunu fark edeceksiniz.

Fakat daha da endişe verici olanı, SOPA ve PIPA’nın durumunda olduğunun aksine, Facebook, Microsoft, Intel ve Verizon gibi büyük isimler de dahil olmak üzere yirmi sekiz teknoloji şirketinin bu yasa tasarısını onayladığını belirten imzaları atması.

Facebook’tan Joe Kaplan, kararı şöyle savundu:

“Şirketlerin siber güvenliği korumak adı altında hükümektle insanların şahsi bilgilerini paylaşacağından endişeleniliyor. Facebook kesinlikle böyle bir şey yapmayacak, hatta bu HR 3523’te hoşumuza giden noktalarla –yani bize sistemimizi ve kullanıcılarımızı tekdit eden belli siber saldırılarla ilgili ek bilgi verecek olmasıyla– tamamen alakasız.”

Melville House’tan Agiel Bogle’nin dikkatimizi çektiği gibi Kaplan, sistemi siber saldırılara karşı koruyabilmesi için CISPA’nın Facebook’a, e-posta ve şahsi Facebook mesajlaşmaları da dahil olmak üzere tüm özel iletişimi aktif olarak izleme yetkisi verdiğine değinmiyor.

Kısacası, kullanıcılarına hizmet etmek için var olması gereken internet şirketler hükümetin de desteğiyle güçlerini sömürmeye devam ediyorlar. Bu konuyla ilgili taze bir bakış açısı için Sevillaportakalı‘nın “İnternet kimin?” yazısında linkini verdiği, Rebecca MacKinnon konuşmasını tavsiye ediyoruz.

Website | + posts

SOPA gitti CISPA geldi” üzerine 2 yorum

Bir Cevap Yazın