Uzay çağına dair kitap tahminleri

Seattle Times gazetesi 1962’de okurlarına 21. yüzyılda kitapların neye benzeyeceğini, nasıl kullanılacağını sormuş. Araştırma, Space Age Frontiers (Uzay Çağı Öncüleri) konulu özel bir ekin bir parçasıymış. 21. yüzyılın Uzay Çağı olması beklenirken en azından şimdilik Bilgi Çağı olarak görünmesi gerçekten ilginç, mamafih başka bir yazının konusu.

Seattle Times‘ın aldığı yanıtlardan bazıları oldukça etkileyici — e-kitapları öngörenler, neredeyse interneti tahmin edenler var. Bazıları oldukça acı — bir vatandaş her şey otomatikleştiği için çalışma saatlerinin kısalacağını, elimizdeki boş vakitte de daha çok kitap okumak isteyeceğimizi düşünmüş. Haydi birlikte bakalım. (Sabit Fikir üstünden ON8 aracılığyla. Çeviri için kaynak: Letterology.)

* “Kitaplar farklı dağıtılacak,” diye tahmin ediyor Mrs. Ross. “Kitapçılardan ziyade marketler, eczaneler ve benzincilerde satılacaklar.”

* “Hızla artan baskı ve kâğıt ücretleri mikrofilm kullanımı talebini artıracak,” diyor Clark, “özellikle de ders kitapları ve diğer kalın ciltlerde. Mikrofilm bir ansiklopedi ya da kısaltılmamış bir sözlük bugünkü fiyatından çok daha ucuz olacak ve geleceğin kullanışlı evlerinde çok az yer kaplayacak.”

*”Birçok ailede projektör ve ekran olacak; son romanların makaraları süpermarketlerde satılacak. Bugün körler için disklere kaydedilen ağır konuşan kitaplar herkesin plağında dinlenilebilecek.”
Clark, her şeyin otomotikleşmesiyle gelecek olan daha kısa çalışma haftasıyla birlikte insanların elinde fazlaca boş vakit olacağına inanıyor; nüfus patlaması ile hızlı okuma teknikleriyle okuma materyalleri için öyle bir talep olacak ki, 2000 yılına gelindiğinde toplumda “fazla mesai”nin ne olduğunu bilen bir tek yazarlar kalacak!

* Harry Hartman’s Book Store’dan Robert Berg, kitapların daha yumuşak, hızlı ve kaygan olacağını ve uzay yolculuğundan epey etkilenmiş olacaklarını söylüyor.

* University Book Store’dan Leroy Soper “Araştırmacılar ile akademisyenler altın çağlarını yaşayacaklar. Kendi evlerinde televizyon aracılığıyla Londra ya da Roma’daki bir kütüphanede ya da dünyanın herhangi bir yerinde saklanan kayıtları inceleyebilecekler,” diyor.
Soper araştırmanın uluslaraarası bir çapta yapılacağını düşünüyor. Karamsar bir düşüncesi de, eğer dünyada kitap kalırsa bunların ciltsiz kitaplar olacağı yönündeydi.

* Frederick & Nelson’s’ın kitap bölümünden Kenneth Boyle, bugün herkesin hızlı okuma yöntemleriyle ilgilendiğine dikkat çekiyor ve “bu 21. yüzyılda fevkalade ilerlemiş olacak,” diyor. “Ama bu yazarlar için bir sorun teşkil edecek çünkü bu kadar çok hızlı okuma yapan insanlara kitap yetiştirebilmek sıkıntı olacak.”
Beşeri bilimlere ilginin tekrar artacağına ve müthiş teknolojik ilerlemeler yaşanacağına inanmasına rağmen Boyle en çok satan romanın “uzay kapsülünde geçen ateşli bir aşk hikâyesi” olacağını öngördü.

Website | + posts

Uzay çağına dair kitap tahminleri” üzerine 2 yorum

  1. dinlenebilen kitaplar, çok çeşitli kitaplara her yerden ulaşılabilme şansı ve kitapçı dışında satılmaları doğru tahminler.
    merak ediyorum, bundan 50 sene sonra ne olacak kitaplara?

    • Gary Shteyngart Super Sad True Love Story‘de hiç olmayacaklarını söylüyordu. Bence varlıklarını basılı olarak da sürdürecekler ama telif hakları içinden çıkılmayacak bir hal alacak. Yazarın ölümünden sonraki 70 yıl olacak 90, yabancı eserlerde birçok yazara bu yüzden ulaşılamamaya/kötü baskılara mahkûm kalmaya devam edilecek. Kitap fiyatları hayat pahalılıyla birlikte artarken ortalama yazar aynı komik telifi kazanmaya devam edecek…

Bir Cevap Yazın