Tanışınız: Feasting on Art

Tanışınız: bölümümüzde bugüne dek –tesadüfen– sinemayla ilgili sitelerden örneklerle ilerlemiştik. Öte yandan Koltukname’de edebiyat ve yemek ilişkisine değindiğimiz, hatta tarifler verdiğimiz oldu. Şimdi de güçlerimizi birleştirip bu ilişkiyi resim üzerinden kuran Feasting on Art‘tan (Sanattan Ziyafet Çekmek) bahsetmek istiyoruz. Ünlü yemek magazini Saveur‘ün “Sites We Love” (Sevdiğimiz Siteler) arasında gösterdiği, üçüncü yılına giren Feasting on Art, hız kaybetmeyen, aksine kendini geliştirip güzelleştiren sitelerden. (Söylemeden geçmeyelim: Saveur 2012 Ödülleri açıklandı. En iyi seyahat blog‘larında Istanbul Eats, Yılın En İyi Yemek Yazısı ise Café Fernando‘nun Chez Panisse yazısı birinci  oldular).

Bize sanattan ilhamını almış ziyafetler sunan Feasting on Art çok sade bir planla işliyor. Bir resim, bir baskı, bir fotoğraf ve onun düşündürttükleri ile esinlediği malzemelerden bir tarif ya da esinlediği tarifin bir başka versiyonu. Kullandığı sanat eserleriyle ilgili kısa bir bilgi verse de öyle uzun analizlerin sitesi değil. Tarifler daha detaylı; ayrıca yerlerini çok iyi çekilmiş fotoğraflarla alıyorlar. Bir örnek vermek gerekirse, en çok yazın da geliyor olmasının etkisiyle ilgimizi çeken buz gibi şeftalilerle süslenmiş naneli mojito‘dan söz edebiliriz. İlham yukarıda resmini görebileceğiniz Cézanne tablosundan. Kokteyller ise şöyle:

Bu tariflerin ve tablo seçimlerinin arkasındaki blog yazarı Megan Fizell. Kendisi yemek ve yerel, organik üretim konularında gittikçe renklenen ve ustalaşan Avustralya’dan bir sanat tarihçisi. Sanat tarihi yüksek lisansı sırasında özellikle natürmort eserlere ilgi duymuş. Manet’nin Balık tablosu ona çağdaş gündelik yaşam ile natürmort arasında, sonradan yemek tariflerine yönelttiği bir bağ kurdurmuş. Ben tariflerden değil tablolardan yola çıkarak siteyi keşfedeceğim derseniz bu görsel dizin çok keyifli bir yol olabilir. Sitenin fotoğraflarıyla da öne çıktığını söylemiştik (ki günümüzde kötü fotoğraflı iyi yemek sitesi neredeyse yok gibi; bu konuda ayrıca “Yemesek de tweet mi etsek” adlı yazımıza bakılabilir); aynı zamanda bir fotoğraf stüdyosu olan Fizell’in en sevdiği fotoğrafçıyı da buradaki söyleşisinden öğrendik — çağdaş natürmort fotoğrafçılığı için sitesine mutlaka bakmanızı tavsiye ediyoruz. Hatta dayanamayıp Aya Brackett’ten bu fotoğrafı ekliyoruz:

Bu kadar yemek ve sanattan bahsetmişken bir de tarif çevirelim istedik. Muhteşem mojito fotoğrafları bizi kokteyllere yöneltti. Şu Andy Warhol resminden etkilenmiş bir kokteyl seçtik:

Burada Warhol’un arkadaşlarına hediye ettiği (memlekette yetiştirilmesine ön ayak olması sebebiyle Atatürkçiçeği de denen) Noel Yıldızı’nı görüyoruz.

Noel Yıldızı Kokteyli

750 ml (bir şişe) sek köpüklü beyaz şarap

1/2 su bardağı portakal likörü

2 su bardağı yaban mersini suyu

Bunları karıştırıyoruz. İstersek şekilli bir şekilde dondurduğumuz meyve dilimlerini de karışımı soğuk tutsun ve göze hoş görünsün diye ekliyoruz. Arkadaşları çağırıyoruz ve tatil havasına giriyoruz! Feasting on Art’ta sadece kokteyl yok elbette, tatlılardan tuzlulara büyük bir çeşitlilik mevcut ama biz baharda buralardan çalalım dedik.

Website | + posts

Tanışınız: Feasting on Art” üzerine 2 yorum

  1. […] sevdiğimiz farklı siteleri tanıtıyoruz. Şu ana kadar filmlerin renklerini sergileyenlerden, natürmortlardan ilhamını alan yemek tariflerine kadar kesişen alanlardan örnekler sunduk. Bu Tanışınız: köşesinde […]

Bir Cevap Yazın