Punklar öldü mü, ıssız acun kaldı mı?

Sex Pistols 70’lerin en önemli müzikal fenomenlerinden biriydi. Solistleri John Lydon (Johnny Rotten sahne adıyla tanınırdı), türlü türlü çılgınlıklarıyla gerçek bir “punk” olarak bilinirdi. O yıllarda, muhafazakâr İngiltere’ye anarşi getirmek istediğini olur olmaz her yerde duyurur, kraliyet ailesine pek edepsiz kelimelerle dil uzatırdı. Bir zamanların cüretkâr ve sarkastik denilebilecek anti kahramanı, yaşı kemale erdiğinden olsa gerek, artık daha hassas ve duyarlı bir kişiye dönüşmüş.

NME dergisiyle yaptığı söyleşide, John Lydon, geçtiğimiz yaz İngiltere’yi birbirine katan isyancıların çıkarttığı olayların, çok daha kötülerinin habercisi olduğunu söyledi. Hükümetin durum karşısında takındığı tavrı utanç verici bulduğunu da eklemeyi ihmal etmedi. Lydon’a göre, sokağın yüksek tansiyonu halen devam ediyor ve onları yatıştıracak hiçbirşey yapılmıyor.

İngiltere’deki ayaklanmalar hakkında kendi görüşü sorulduğunda ise Lydon, “Çok üzüldüm. Olaylarda insanlar öldürüldü. Gençlerin gelecek kaygılarına tamamen kayıtsız bir hükümetin ve güvenlik güçlerinin sebep olduğu büyük bir trajedi yaşandı. Onlara verilen hiç bir şey yok, hatta benim gençlik yıllarımdakinden bile daha kötü durumdalar ve bu beni çok yaralıyor,” şeklinde konuştu.

Lydon, durumun tahmin edilenden daha kötü olduğunu, pimi çekilmiş bir bombanın gençler arasında patlamaya hazır beklediğini söyleyerek, İngiliz kamuoyunu endişelendirecek ifadelerini genişletti ve olacaklardan sokakları ateşe verecek çocukların sorumlu tutulamayacağını söyledi. Kendisinin bu iç karartıcı öngörülerinin, bir zamanlar Birleşik Krallık’a getirmek istediği anarşiye artık karşı olduğu anlamına mı geldiği sorulduğunda, Lydon, politik bir cevapla, müzikal kariyerinin ironilerle dolu olduğunu, aslında ne Pink Floyd’dan ne de kraliçeden şahsen nefret ettiği yanıtını verdi. Lydon, bir süre önce, Prens William ve Kate Middleton çiftini evlilikleri için kutlamış, gazetelerde manşet olan bu mesajı sonrası pek çok hayranı tarafından “Hani punk ölmemişti?” şeklinde protesto edilmişti.

Geçtiğimiz yılın ağustos ayında Londra’da başlayıp İngiltere’nin çeşitli bölgelerine yayılan olaylarda beş kişi ölmüş, üç binden fazla kişi tutuklanmış, 200 milyon sterlin maddi zarar rapor edilmişti. (NME aracılığıyla.)

Optimusminimus, kendini gezdirmekten yorulup ruhunu gezdirmeyi tercih eden, asgari müşterekler arayışında, tembel bir hoş seda düşkünüdür.

Website | + posts

Punklar öldü mü, ıssız acun kaldı mı?” üzerine 5 yorum

    • hakikaten yahu. neyse en azından gençler ortalığı gereksiz yere yakıp yıktı dememiş. ama Pink Floyd bu evliliği kutlamazdı, di mi? diye sormasam çatlarım.

Bir Cevap Yazın