Radyo efsanesi John Peel’in koleksiyonu internete aktarılıyor

Pamuk tüccarlığı, gazetecilik, 60’ların delikli kartlarıyla çalışan bilgisayarları üzerinde programcılık gibi envai çeşit işten sonra, bir ömür boyu sürecek radyoculuk hayatı, John Peel’i bir efsaneye dönüştürmüştü. Amerika, Dallas’ta başlayan ve 1967’den hayatını kaybettiği 2004 yılına kadar devam eden kariyerinde, kimler onun huzurunda müziğini icra etmedi ki ? Syd Barrett‘lı kadrosuyla Pink Floyd ve David Bowie, BBC Radio 1 kanalındaki “Top Gear” adlı programın ilk konuklarındandı.

Daha sonraki dönemlerde Fleetwood Mac, Jethro Tull, Elton John, Led Zeppelin, Deep Purple, Joni Mitchell, Soft Machine, Joe Cocker, The Faces, Genesis, Dire Straits gibi, klasik rock tarihinin devleri, “Peel Sessions” etiketiyle fiyakalandırılan canlı kayıtlar yapmak için sıraya girdiler. Kısa zamanda Peel’le kayıt yapmak bir statü göstergesi haline geldi.

70’lerin ortasında, Sex Pistols, Clash, Siouxsie & The Banshees, The Ramones gibi punk guruplarına yakın ilgi göstererek, punk diye bir akımın doğmasını nerdeyse tek başına tetikledi.

80’lerin başında reggae ile, daha sonra hip hop’a evrilecek rap ve krautrock gibi daha uç müziklerle ilgilendi. Peel’in tükenmek bilmeyen bir müzik iştahı vardı ve taze gurupları bulup onlarla kayıt yapmaya devam etti. Bu iştah ve yeni müziklere olan ilgisi öyle boyutlara vardı ki, BBC yayın merkezindeki odasındaki plak yığınları yüzünden “iş güvenliği ve sağlığını tehdit ettiği” sebebiyle ikaz aldı. Bu arada BBC’nin en uzun müzik programı olan “Top of the Pops” programının da yapımcılığına devam etti.

Peel’in tarz ve türlerden bağımsız müzik aşkı aralıksız devam etti ve 80’lerin sonunda, önce kabarmakta olan “dünya müziği” dalgasını, sonra da Napalm Death gibi grupların mensubu olduğu hardcore akımını konu edindi.

Müzikal anlamda çok öngörülü bir uzman olan Peel, Pixies, Stone Roses, Morrissey gibi gurup ve sanatçıları, geniş kitleler tanımadan konuk etti. Örneğin Nirvana, 1989 yılında, patlayacak olan Nevermind albümünün çıkışından 2 yıl önce, Peel ile kayıt yapmıştı bile.

Eğer Peel’in hayatını katybetmesine sebep olan kalp krizi yaşanmış olmasaydı, bu ihtiyar delikanlı muhtemelen halen mikrofon başında yeni albümleri ve müzisyenleri konuk etmeye devam ediyor olacaktı. Bu talihsiz kriz yaşandığında Peel, 25 binden fazla plak formatında albüme sahipti ve o albümler şimdi kendi adına kurulan müze tarafından haftalık yüzer adetlik partiler halinde internette yayınlanmaya başladı. Aksilik olmazsa en geç altı yıl içinde tüm koleksiyon internete aktarılacak. Yayınlanan ilk sanatçı ve guruplar arasında Abba, ABC, AC/DC ve Adam & The Ants var, ki bu listeden anlayabileceğiniz üzere, yayınlanan albümlere ait liste alfabetik olarak ilerletiliyor. Telif hakları sebebiyle sitede albümleri canlı dinlemek mümkün olamayacak ancak dinlenebilecek yerlere linkler eklenecek. İlave olarak, her kayıt için John Peel’in tuttuğu kişisel notlarından alınmış detaylı bilgilerin de sitede bulunacağı, müteveffa Peel’in dul eşi Sheila Ravenscroft tarafından özellikle belirtildi. Ravenscroft, John Peel’in bir albümle ilgili olumlu ya da olumsuz bir değerlendirmesi varsa, bunun da mutlaka sitede olacağını söylemiş.

Peel için son bir ilginç not da çocuklarıyla ilgili. Shelia’yla sahip oldukları çocuklarının isimleri William Robert Anfield, Alexandra May Anfield, Thomas James Dalglish ve Florence Shankly. Futbola uzak olanlar için hatırlatalım, Anfield Road, Peel’in koyu taraftarı olduğu Liverpool’un stadı, Kenny Dalglish Liverpool’un efsanevi kaptanı ve Bill Shankly, aynı Liverpool’un unutulmaz menejerlerindendir.

Haberin detaylarına Uncut dergisinden ulaşabilirsiniz. Koleksiyon içinse buraya tıklamanız yeterli.

Optimusminimus, kendini gezdirmekten yorulup ruhunu gezdirmeyi tercih eden, asgari müşterekler arayışında, tembel bir hoş seda düşkünüdür.

Website | + posts

Radyo efsanesi John Peel’in koleksiyonu internete aktarılıyor” üzerine bir yorum

  1. Türkiye’den bildiğim kadarı ile bir tek Serhat Köksal (2/5BZ) kendisine konuk olma şerefine erişti.

Bir Cevap Yazın