Freud’un sesi

Karl Marx ve Sigmund Freud’un çalışmaları öyle esaslıdır ki, teorilerini bilen bilmeyen herkesin bakış açısına yön verdikleri söylenir. Gerçekten de “Kızlar babaya düşkün olur” vari laflar insanların ağzından düşmez.  Freud’dan ziyade Lacan’a itimat edenler, Freud’un şahsen sapkınlıklarla dolu olduğunu düşünenler bile psikolojik analizleriyle başta bilinçaltı olmak üzere insan doğasına dair düşüncelerde çığır açmış olduğunu yadsıyamaz.

Freud 1938 yılında Nazi yönetimindeki Avusturya’dan kaçarak kuzey Londra’ya taşınmış, yalnızca birkaç ay sonra, 7 Aralık’ta da BBC Radyo’dan bir ekip tarafından ziyaret edilmiştir. 81 yaşında çene kanserine yakalanmış olan Freud, çektiği acıya rağmen BBC’ye İngilizce bir röportaj vermiştir. Ve böylece günümüze psikoanalizin babasının (naçizane fikrimize göre dedesi de Dostoyevski oluyor) bilinen tek ses kaydı ulaşmıştır… Freud’un ağır aksanlı İngilizcesinin Türkçe metnini aşağıda bulabilirsiniz. (Başka başka yazarların sesi için buraya buyurun.) (Flavorwire üstünden Open Culture aracılığıyla.)

——

Meslek hayatıma, nörotik hastalarımı rahatlatmaya çalışan bir nörolog olarak başladım. Benden yaşça büyük bir dostumun etkisiyle ve kendi çabalarımın sonucunda ruhsal hayatta bilinçaltıyla ilgili yeni ve önemli bilgiler keşfettim; içgüdüsel arzuların rolü vs. Bu buluşumdan yeni bir bilim –psikoanaliz– ve nevroz için yeni bir tedavi yöntemi doğdu. Bu talihim için büyük acılar çekmem gerekti. İnsanlar sunduğum olgulara inanmadılar ve teorilerimin tatsız olduğunu düşündüler. Bana şiddetle, inatla karşı çıktılar. Sonunda öğrenciler bulmayı ve Uluslararası Psikoanaliz Kuruluşu’nu kurmayı başardım. Ama mücadelemiz henüz bitmedi. 

Website | + posts

Freud’un sesi” üzerine 2 yorum

  1. Bu kayıt aklıma Lacan’ın video kayıtlarını getirdi. Ne kadar daha kendinden emin, sert konuşuyor. Zizek belgeselinde şahane bir parça vardı, I always tell the truth but not the whole truth, the whole truth cannot be told (Hep hakikati anlatırım ama bütün hakikati değil, bütün hakikat anlatılamaz) diye aklımda kalmış.

    http://youtu.be/N2TEuzK-hKc

Bir Cevap Yazın