SERBEST’ten Istanbul Jazz Center’a tepki

Serbest Müzisyenler ve Yapımcılar Derneği, kısaca SERBEST, Uraz Kıvaner‘in şiddet görmesi üzerine, uzun zamandır çok fazla şikâyet aldıklarını söyledikleri Istanbul Jazz Center adlı mekâna ve sahibi Aytek Şermet’e tepki göstermek adına boykot kararı aldı. Yaşanan hadise ayrıntılı anlatılmış olmasa da, Istanbul Jazz Center görünüşe göre müşterilerinin de epey şikâyetçi olduğu bir işletme. SERBEST’in basın duyurusunun tamamı ile duyuruyu imzalayan sanatçıların listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Son yıllarda canlı performans mekanlarının artmasıyla İstanbul neredeyse eski görkemli günlerine geri dönüyor. Ancak mekanlar ve müzisyenler arasında genel bir anlaşma bulunmadığından ne yazık ki tüm iletişim ve dolayısıyla da sorunlar kişisel kriterler ve keyfi uygulamalar üzerine kurulu. Bu denklemde mekan sahipleri ve işletmecileri, işveren konumunda olmanın da rahatlığı ile diledikleri gibi davranabiliyor ve zaman zaman bir çok müzisyeni mağdur edebiliyorlar. Oysa hepimizin unuttuğu bir şey var; müzisyen yoksa canlı müzik mekanı da yok demektir. Bu sistem bir muhtaciyet üzerine değil, karşılıklı bağımlılık üzerine kuruludur. Bu da karşılıklı sorumluluklar doğurur…
Ancak ne yazık ki caz müzisyenleri bu karşılıklı sorumlulukların gereklerini yerine getirmeyen ve bu durumda hiç bir sakınca görmeyen bir mekan ve işletmecisiyle mücadele ediyorlar. Oldukça uzun bir süredir yerli ve yabancı müzisyenlerden, Jc’s (İstanbul Jazz Center) ve sahibi Aytek Şermet ile ilgili çok fazla şikayet alıyoruz. Son olarak çok değerli bir müzisyen dostumuz, Uraz Kıvaner’e şiddet uygulanması üzerine artık bireysel tepkilerin yeterli olmayacağına ve Aytek Şermet’e tepkimizi biraraya gelerek göstermek gerektiğine karar verdik.

Bu yanlışlar düzeltilmedikçe bu tür davranışlar sergileyen mekan ve yöneticileri her kim olurlarsa olsunlar, bunların karşısında duracağız ve sorunlar çözülene kadar bir arada hareket ederek bu mekanlarda çalmayacağız. Bu yaşananları hem müzisyenler hem de bizi takip eden değerli dinleyicilerimizle paylaşarak, boykotumuzun bir sonuca varmasını umud ediyoruz.

Biz, bu metnin altında imzası bulunan müzisyenler, Aytek Şermet’i kınıyor, gerekli özürler dilenip mekanın işletme politikası da düzenlenmedikçe İstanbul Jazz Center’da sahne almayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

SERBEST Müzisyenler ve Yapımcılar Derneği
Ediz Hafızoğlu
Kerem Görsev
İlhan Erşahin
Elif Çağlar
Jehan Barbur
Demirhan Baylan
Akın Eldes
Aziz Şenol Filiz
Birol Yayla
Sarp Maden
Mert Önal
Cem Aksel
Selen Gülün
Kerem Tüzün
Aslı Laniepce
Reha Öztunalı
Şule Camandan
Emrah Kara
Ercüment Orkut
Eylem Pelit
Çağdaş Oruç
Alp Ersönmez
Ozan Musluoğlu
Dilek Sert Erdoğan
Engin Recepoğulları
Çağrı Sertel
Matthew Hall
Ekin Cengizkan
Eylül Biçer
Altay Dönmez
İlker Özalp
M. Cem Tuncer
Çağlayan Yıldız
Cem Tuncer
Serdar Barçın
Eser Ünsalan
Berk Kula
Alper Yılmaz
Sinan Cem Eroğlu
Umut Pelit
Tolga Ünsün
Orhan Yolsal
Kağan Yıldız
Arıkan Sırakaya
Erdal Akyol
Ferit Odman
Kerem Türkaydın
Erdal Akyol
Oya Erkaya
Öz Kaynak
Görkem Karabudak
Murat Usanmaz
Aykan İlkan
Murat Çolak
Oya Üzüm
Brenda Berrin Koç
Pınar Duruk Bayraktar
Uraz Kıvaner
Okan Kavurga
Cumhur Avcil
Berkant Çelen
Emre Kula
Cemil Tatlıpınar

Website | + posts

SERBEST’ten Istanbul Jazz Center’a tepki” üzerine 3 yorum

  1. Kerem Görsev, bu mekanın sahibi ya da ortaklarından diye biliyorum, eğer bu bilgim güncelse. Eğer öyleyse, “ben bile kendi mekanımda çalmam” gibi bir anlam mı çıkarmalıyız burdan ? 🙂

Bir Cevap Yazın