Nancy Reagan, Miles Davis ve etli kuru fasulye

Güzel adamlardandır Miles Davis. Müziği bir yana, kendisi de güzel giyinir, kayıtlardan gördüğümüz kadarıyla güzel bakar. Hem bir trompetçi hem de besteci. Caz dinleyip Miles Davis dinlemeyen yoktur herhalde. Bu The Guardian yazısında sadece kıyafetlerini anlatan uzun bir paragraf bulabilirsiniz. Blues Brothers tarzından, Avrupalı terzilerin elinden çıkma takımlara, funk kıyafetlere Miles Davis bir dönemi tüm renkleriyle yaşamış. Ayrıca John Lennon’la basketbol oynamışlığı bile var. Yok canım, demeyin, videoya bir bakın:

1980’lere geldiğinde bütün bu hikâye nedeniyle Beyaz Saray’a bile çağrılmış. Boing Boing‘den çeviriyoruz:

1987 yılında Ronald Reagan’ın verdiği bir yemek için Beyaz Saray’a davet edildi. Diğer misafirlerin bazıları onun kim olduğunu biliyor gibiydi. Yemek sırasında Nancy Reagan ona döndü ve hayatta bu daveti hak edecek ne yaptığını sordu.  Davis doğrudan cevap verdi: “Yani, müziğin bütün yönünü bir beş ya da altı kere değiştirdim. Peki sen başkanla yatmak dışında ne yaptın?”

“Sözleri atılmış el bombaları gibiydi,” derken The Guardian herhalde haklı. Müziğini biliyorum, hayatı hakkında daha da öğrenmek istiyorum derseniz bu belgesele bakabilirsiniz. Biz buraya kendisinin bir parçasını ekleyeceksek, bunun “So What” olmasını tercih ediyoruz. Kind of Blue albümünden geliyor:

Şimdi bunu dinlerken bir de Miles Davis’in ünlü chili‘sine göz atmaya davet ediyoruz sizi. Daha önce Dickinson ve Plath’ten tatlı tariflerini sunmuştuk. Bugün bir müzisyenden ana yemek geliyor. Jonathan Dixon, Miles Davis biyografisi So What adlı kitaptan sadece tarifi almakla kalmıyor, neredeyse baştan yazıyor. Yazarken de Miles Davis üzerine düşünüyor. Biz tarifi çevirelim istedik. Amerika’nın bir çok yerinde pek beğenilen popüler bir yemek olan chili, temelde güney mutfağından geliyor. Nihayetinde acı biber, et ve çoğunlukla kuru fasulyeyle pişirilen bir yahni. Etli kuru fasulyenin güneylisi ve acısı. Miles Davis’in chili‘sinin Jonathan Dixon uyarlamasının Türkçe serbest çevirisi:

Etli Kuru Fasulye 

3 yemek kaşığı yağ (Zeytinyağı neden olmasın…)

1 kilo kuşbaşı (Ya da yağlı kıyma: Miles Davis kıymayı, Dixon kuşbaşını tercih ediyor)

1 büyük yeşil biber (dolmalık ya da çarliston) küçük doğranmış

1 büyük sarımsak, küçük doğranmış

2 çay kaşığı kimyon

2 çay kaşığı bildiğiniz en acı biber ya da birkaç adet kurutulmuş acı biber (Biraz acıyla ilişkinize bağlı.)

1 litreye yakın domates püresi ya da hazır almayın domatesleri rendeleyin (Ya da kabuklarını soyup rondoya atabilirsiniz.)

500 ml (2 su bardağı) et ya tavuk suyu (Ben öyle sıradan su koyarım, ne olur ki demeyin, tadı eksik olur. Ne zaman et ya da tavuk kemikleri, parçaları artsa kaynatın sebzelerle, süzün, buzlukta saklayın böyle zamanlar için. Ya da sebze suyu için Café Fernando’nun şu tarifine bakabilirsiniz.)

2 yemek kaşığı hardal (Hardal sevmiyorsanız yapacak bir şey yok. Miles Davis’in yarım kavanoz olarak belirttiği hardalı Dixon nispeten daha kabul edilebilir bir ölçüye çekmiş.)

1 yemek kaşığı sirke (Elma ya da üzüm olabilir, biz tercihimizi elmadan yana kullanıyoruz.)

1 litrelik bir kuru fasulye konservesi, süzülmüş (Kendi fasulyenizi kendiniz haşlayabilirsiniz, neden olmasın…)

Tuz ve biber, istendiği kadar (Hardalın zaten tuz ve biberimsilik katacağını unutmadan, dikkatli kullanmak lazım).

——

1. Fırını 190 derecede ısıtın (Aslında Dixon santigrat mı fahrenhayt mı belirtmemiş, ama başka tariflere bakıp çıkardığımız sonuç 190 derece oldu). Bir yandan “In a Silent Way”i çalmanızı öneriyor ama biz “So What” diyoruz.

2. Büyük bir tavada yağın bir kaşığını biraz kızdırın, sonra ete tuz ve biber serpip, hafif kızdırılmış yağda her tarafı renk alana kadar çevirin (renk koyu kahverengi olmalı). Eğer kahverengilik çok koyulaşır ve yapışır gibi olursa, biraz su dökerek tavadan kurtarın fakat bu suyu kesinlikle atmayın. Lezzet buralarda.

3. Eti başka bir tabağa aktarın, kalan yağın içinde biberleri pişirin. Bir 5 dakika sonra sarımsağı ekleyin, yumuşayana kadar pişirin.

4. En kontrol edebildiğiniz ve derin tat için kimyon tozu değil de tohumu ve toz biber değil kuru bütün kırmızı biber kullanabilirsiniz. Temiz ve küçük bir tavada hafif kokuları çıkana kadar ısıttığınız tohumları sonra bir havanda öğütebilir, kuru bütün biberi de tohumlarla birlikte ezebilirsiniz. Ya da ikisini toz baharat olarak kullanabilirsiniz. Baharat karışımını sarımsak ve biberlere ekliyoruz.

5. Et, domates, kullandığınız et, tavuk ya da sebze suyu, sirke, hardal ve fasulyeye fırına girebilecek bir büyük güveç tenceresine (ya da demirdöküm bir tencereye) aktarın. Biber, sarımsak, baharat karışımını ve tavada kalan tüm lezzetli yağ ve suları da ekleyin. Orta ateşte kaynatın, kaynar kaynamaz kapağını kapatıp önceden ısttığınız fırına aktarın. Aşağı yukarı 3 saat ya da et yumuşayıncaya kadar pişirin (eğer kıyma kullanıyorsanız kesinlikle 1 buçuk saat sonra kontrol etmeye başlayın). İsterseniz fırında değil ocakta uzun süre düşük ateşte tutarak ve arada karıştırarak da pişirebilirsiniz. Sonra pilav, mısır ekmeği ya da Miles Davis’e göre linguini üzerinde servis edin.

Website | + posts

Nancy Reagan, Miles Davis ve etli kuru fasulye” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın