Yolda’nın infografik haritası

Woody Allen filmleri ve Artist gibi ender filmler bir yana, Hollywood geçtiğimiz yıl film (ve çizgi film) uyarlamalarıyla balıklama daldı. Ödül törenleri döneminde “Oscar’ın galibi kitaplar!” başlıklı yazılarla da sık sık karşılaşmıştık. Her ne kadar biz izleyiciler olarak özgün senaryolara hasret kalmış da olsak, stüdyolar bu kitaptan filme formülünü çok tutmuşa benziyorlar. Öyle ki, bırakın roman, öykü, çizgi roman gibi kurgusal çalışmaları, kadınlar için bir hamilelik rehberi olan What to Expect When You’re Expecting‘i (Çocuk Beklerken Ne Beklemelisiniz) bile Dikkat Bebek Var diye sinemaya uyarlamış durumdalar. (Daha fazla tuhaflıklar için Flavorwire’ın film tarihindeki en garip kaynaklar listesine bakabilirsiniz.)

2012’nin en çok konuşulan kitap uyarlamalarından biri de Jack Kerouac‘in Yolda adlı romanı. Başrollerini Viggo MortensenGarrett HedlundSam Riley ve Kristen Stewart‘ın paylaştığı Yolda‘nın Türkiye’de tam olarak ne zaman vizyona gireceği ne yazık ki henüz belli değil. Fakat kitabı zaten okumuş olan Kerouac hayranları bu sırada Stefanie Posavec‘in On the Map (Haritada) adlı sergisi için hazırladığı Yolda haritalarıyla oyalanabilirler. Bu tür infografik çalışmaları romanlara uygulandığında gerçekten çok çarpıcı sonuçlar elde ediliyor. (İsveçli grafik tasarım öğrencisi Tomas Nilsson da Kırmızı Başlıklı Kız için benzer bir video çekmişti.) On the Map‘in görsellerini (resimleri büyütmek için üstlerine tıklamanız yeterli) ve haritalarda yer alan açıklamaların Türkçelerini aşağıda bulabilirsiniz. Posavec’in çalışmasıyla ilgili daha fazlası için buraya buyurun. Siren Yayınları’nın yakın zamanda Kerouac’in Beat Kuşağı‘nı yayımlamış olduğunu da not düşelim. (Hic Sunt Dracones aracılığıyla.)

Edebi Organizma 
Jac Kerouac’in Yolda adlı romanının Birinci Bölüm‘ünün görseli.

Stefanie-Posavec_On-the-Map_Jack-Kerouac_On-the-Road_Literary_Organism

Temel Yapı
Her edebi öğe daha küçük parçalara ayrılabilir; bu grafikteki en küçük parça kelimelerdir. Grafik ilk bölüm, paragraf ya da cümleden başlanarak saat yönünde okunmalı.

Ana Bölüm > Bölümler > Paragraflar > Cümleler > Kelimeler

——

Ritim Dokusu
Jack Kerouac’in Yolda‘sından seçilmiş alıntılar. 

Stefanie-Posavec_On-the-Map_Jack-Kerouac_On-the-Road_Rhythm-Textures

Temel Yapı
Yazım işaretlerindeki çeşitlilik ve cümlelerdeki duraklamalar her cümle için eşsiz grafik desenleri yaratıyor. 

Stefanie-Posavec_On-the-Map_Jack-Kerouac_On-the-Road_Rhythm-Textures_Basic-Structure

Birinci Grafik
Başlangıç > italik kelime > virgül > noktalı virgül > tireler > cümlenin ortasında ünlem işareti > cümlenin ortasında italik kelime ve ünlem işareti > cümlenin ortasında soru işareti > iki nokta üstüste > parantez > ünlem.

Stefanie-Posavec_On-the-Map_Jack-Kerouac_On-the-Road_Rhythm-Textures_Chapter-One

Birinci Bölüm
On beşinci paragraf
Yedinci cümle

Üstelik, bütün New York dostlarım, bezdirici derece kitabi ya da siyasi ya da psikanalitik gerekçelerini sıralayarak toplumu aşağıladıkları olumsuz, kâbus gibi bir konumdaydılar, oysa Dean toplum içinde ekmeğe ve aşka susamış bir halde, alabildiğine koşturuyordu, öyle ya da böyle, onun için fark etmiyordu, “o yavruyu ve bacaklarının arasında zambak gibi açılan deliği bulduğum sürece…” ve “aş bulabildiğimiz sürece… annadın mı? açım, açlıktan ölüyorum, hadi hemen bir şeyler yiyelim,” diyordu ve koşarak yemeğe gidiyorduk, Vaiz’in duyurduğu gibi, “Güneşin altında payına düşen bu.”

——

Cümle Çizimleri
Bu Jack Kerouac’in Yolda‘sının tamamıdır. 

Stefanie-Posavec_On-the-Map_Jack-Kerouac_On-the-Road_Sentence-Drawings

Teml Yapı
Çizgi her cümleden sonra sağa dönerek çizimi oluşturuyor.

——

Cümle Uzunluğu 
Jack Kerouach’in Yolda‘sındaki tüm cümleler, cümle başına düşen kelime sayısına göre düzenlenmiştir. 

Stefanie-Posavec_On-the-Map_Jack-Kerouac_On-the-Road_Sentence-Length

Renk Kodlaması

Her tema için farklı bir renk kullanılarak toplamda on bir tematik kategori oluşturulmuştur. 

  • Dean Moriarty (Başkahraman)
  • Bop ve Caz Müziği
  • Sosyal Olaylar ve Etkileşimler
  • Seyahat
  • Yerel Hayattan Renkler
  • Partiler, Alkol ve Uyuşturucu Kullanımı 
  • İş ve Hayatta Kalma
  • Sal Paradise (Anlatıcı)
  • Kadınlar, Seks ve İlişkiler
  • Yasadışı Faaliyetler ve Polisle Yaşananlar
  • Karakterler ve Geçmişleri 
 
***
Kerouac’in Yolda‘sının William Faulkner‘ın Intruder in the Dust‘ı ve George Orwell‘in Bin Dokuz Yüz Seksen Dört‘üyle karşılaştırması da oldukça ilginç. Faulkner’ın uzun mu uzun cümlelerinin yanında Orwell’inkilerin nasıl kısa kaldığına bir bakınız:
 –
Website | + posts

Yolda’nın infografik haritası” üzerine 3 yorum

Bir Cevap Yazın