Haftanın Eğlencesi: Dalí New York’ta

Salvador Dalí’den ve türlü yeteneklerinden daha önce bahsetmiş, biraz bilgi verip biraz da Amerika’da katıldığı yarışmadan söz etmiştik. Yine Dalí’nin bir macerasıyla karşı karşıyayız. Pek beğendiğimiz UbuWeb’de Dalí in New York (Dalí New York’ta) filmini görünce paylaşmamak olmazdı. UbuWeb filmin altında “oldukça eğlenceli,” diye yazmış, katılmamak elde değil.

Feminist yazar Jane Arden’le filmin nispeten başlarındaki görüşmelerinde Jane Arden, “Bu dâhi tanımlamasını depresif buluyorum,” diyor. Dalí’nin cevabı “Mütevazılık uzmanlık alanım değildir,” oluyor. Ama insanın 30 yıl öncesine kadar kendini ve bilinçaltını daha çok tanımadığında anlaşıyor ikili.

Sadece Dalí’nin değil, New Yorkluların Dalí’ye verdiği tepkileri de seyretmek pek eğlenceli. 1965 yılında Jack Bond’la beraber çektikleri bu filmin buradan tamamını izlemek mümkün. Dalí çoğunlukla İngilizce konuşuyor, fakat ne yazık ki altyazı ya da ayrıca bir metin bulunmuyor.

Bir saat süren filmden önce kısa bir fragman olarak son sahnesini önerebiliriz:

Website | + posts

Haftanın Eğlencesi: Dalí New York’ta” üzerine bir yorum

  1. […] sayesinde daha önce Bukowski’nin kendi metinlerini okuduğu ses kayıtlarını ve Dalí New York’ta belgeselini sizlerle paylaşmıştık. Bugün siteyi biraz daha detaylı incelemek istiyoruz. Zira Ekşi […]

Bir Cevap Yazın