Bukowski’yi Bukowski’den dinlemek

Koltukname olarak yazarların seslerini dinlemeyi ve paylaşmayı seviyoruz. Daha önce Freud‘dan ve F. Scott Fitzgerald‘dan kayıtlar paylaştık. Bugün de Charles Bukowski‘nin türlü tonlarda şiir okuyuşlarıyla karşınızdayız.

Charles Bukowski, şairdir ve sarhoştur. Avantgart sanatın her türünü arşivleyen ve paylaşan inanılmaz dost canlısı ve internetin eski sakinlerinden UbuWeb‘in son şahaneliklerinden biri, Bukowski’nin şiirini ve sarhoşluğunu bize aynı anda sunması oldu. Bukowski şiirini okurken bir yandan komşularına girişiyor, sonraları yanındakilere laf atıyor; kayıtların içinde ilerledikçe ne kadar içtiğini kestirmeye başlıyor insan. İçmekten değil de kan kanserinden ölmüş olması elbette dikkate değer. Ama daha dikkate değer olan kendi şiirlerini nasıl yorumladığı. Bukowski’nin ilk kayıtlarından “At Terror Street and Agony Way”de (1968) ilk şiirle en son şiir arasında Bukowski’nin sesinde ve rahatlığında olan değişimi duymamak mümkün değil. “Do You Use A Notbook?” ise varolan en son kayıtlardan. Burada kendisiyle yapılmış bir röpartajı dinlemek de mümkün.

Bütün Bukowski kayıtları için buraya buyrun. İngilizce dinlemek güzel, Türkçe okusak daha da güzel diyorsanız tüm eserlerini yayımlayan Parantez Yayınları’na buyurun (Ekmek Arası ise Metis Yayınları’ndan çıkmış). Yazarın beat kuşağıyla münasebetlerini merak ediyorsunuz Altıkırkbeş Yayınları’ndan çıkan Charles Bukowski ve Beat Kuşağı adlı kitaba bakabilirsiniz.

Zaten Bukowski’yi sevenlerden, hatta ara ara Bukowski’nin şiirlerini ithaf ettiği John Fante‘yle alanlardansanız bu kayıtlar özellikle hoşunuza gidecektir. Yanında ne içeceğiniz size kalmış elbette.

Website | + posts

Bukowski’yi Bukowski’den dinlemek” üzerine 2 yorum

Bir Cevap Yazın