Gençlere ulaşmaya çalışırken ne yapacağını şaşıran Avrupa Birliği

Avrupa Birliği bu senenin birinci yarısında iki büyük tanıtım videosu skandalına imza attı. İkisinde de kadınlar ve birinde beyaz Avrupalı olmayan herkes tuhaf biçimlerde yansıtılıyor, açıkça cinsiyetçilik ve ayrımcılık yapılıyor. Özellikle de göçmenleri ve kadınları destekleyen çok renkli ve uyumlu Avrupa imajını pompalamaları için tasarlanan bu kısa tanıtım videolarının tam tersini yapıyor olmaları ironin sonu. Avrupa’nın, son yaşadığı krizin finansal kısmının yanı sıra ve onunla iç içe olarak siyasi bir kriz yaşadığı açık. Bu videoların arkasındaki mantığın kriz yaşamaması sürpriz olurdu, diyor ve videolara geçiyoruz.

İlk video Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu birimince hazırlatılmış. Avrupa Birliği’nin genişlemeden ne anladığını açıkça görebiliyoruz. Bir kere bütün video dövüş sanatları etrafında çekilmiş. Genişleme birimi sorumlusu Stefano Sannino, 16-24 yaş arası gençliği hedeflediklerini, onların da film ve video oyunlarından bu dövüşlere çok aşina olduklarını düşündüklerini açıklıyor. Yani dövüş sanatlarını bilsek Avrupalı ve sarı giyinmiş bir hatunun önüne gelen göçmenle ya da beyaz olmayan herkesle dövüşüyor olması bize düşmanca gelmeyecek. Güya burada dövüş sanatını takdir edip, değişik hamleleri tartışacağız. Buyrun izleyin, siz karar verin:

Videonun adının “Growing Together” (Beraber Büyümek) olduğunu The Guardian‘dan öğreniyoruz. Bu video ilk olarak başkahramanın kıyafetinin tipi ve rengi dolasıyla Kill Bill‘deki Uma Thurman‘ı anımsatıyor hemen. Bir elinde kılıcı eksik. İkinci olarak, AB’nin genişleme ile muhabere ve yine genişleme ile asimilasyonu karıştırdığını gösteriyor. Uma Thurman karşılaştırmasını da yine sizin takdirinize bırakıyoruz:

Aldığı tepkiler karşısında komisyon bu tanıtım videosunu geri çekmek zorunda kaldı. 16-24 yaş arası gençler de videoya sahip çıkmadı. AB bu başarısızlık karşısında yılmadı ve bambaşka bir konuda bambaşka bir skandal videoyu bir iki ay içerisinde bize sundu. Bu sefer konu kadınlar ve bilim. Yine bir Avrupa Komisyonu yapımıyla karşı karşıyayız. Bu sefer Araştırma ve İnovasyon Birimi tarafından tasarlanmış. “Science: It’s a girl thing” (bilim kızların işidir) gibi bir sloganla ortaya çıkmışlar ve güya toplumsal alanın bilim gibi çokça cinsiyet eşitsizliklerini barındıran bir kısmında kadınları cesaretlendiriyorlar. Videoyu seyredince daha ziyade makyaja ve alışverişe özendirdiklerini düşünmek mümkün:

Yani bir Lady Gaga klibi olamayacak kadar klişe fakat bir bilim videosu olamayacak kadar bilimden uzak bu videonun eleştireni de Boing Boing‘in aktardığı kadarıyla çok olmuş. Bu video da tahmin edebileceğiniz gibi geri çekilmiş. Kampanya çerçevesinde hazırlanan internet sitesi ise duruyor. Physics Central internet sitesinin de çok eleştiri çektiğini, zira Kleopatra’nın rujundan ve taze rezenenin kilo verdirici özelliklerinden bahsettiğini anlatıyor. Bu videoyu yapan zihniyetten başka bir şey beklenemezdi zaten.

Dünya muhafazakarlaşır, krizler derinleşirken çok kültürlülük ve özgürlük sembolü olmaya çalışan Avrupa’nın sadece tek tek ülkeleriyle değil ülkeler üstü Avrupa Birliği kurumlarının bürokratlarının da göçmenleri farklı otobüslere doluşturan Berlusconi ya da aynı zihniyetteki Sarkozy’den pek bir farkı olmadığı bu videolardan okunuyor.

Website | + posts

Gençlere ulaşmaya çalışırken ne yapacağını şaşıran Avrupa Birliği” üzerine 2 yorum

  1. İkinci video cinsiyet ayrımcılığını teşvik etmekten başka bir şey yapmıyor. Bilim neden kadın ya da erkek işi olsun kardeşim! Bilim insan işidir. Ayrıca tanıtım videosunu CoverGirl makyaj malzeleri reklamına çevirmiş olmaları bir yana, bilimle ilgilenmeye (o videoda yaptıkları bilimle ilgilenmekse tabii) yakışıklı çocuğu tavlamak için başlamış gibiler, o da iyice kıllandırıcı.

    İlk videoda da Uma çakması ablamız ne güzel midesine sindirdi Uzakdoğu, Ortadoğu ve Latin Amerika’yı temsil ettiğini varsaydığım kötü adamları. Yıldızlara karıştılar…

Bir Cevap Yazın