iTunes’un egemenliğine baş kaldıran asiler

Zamanın en büyük internet müzik marketinin sahibi Apple, müzisyenlerin albümlerindeki parçaların her birinin tek tek satılabilir olması konusunda oldukça ısrarcı. Bu ısrarı, müzik endüstrisinin diğer aktörleri tarafından da destekleniyor. Ancak AC/DC, bu konuda sert ve aksi bir tutum sergilemekte.

Grubun eserlerini iTunes üzerinde satmayı reddeden AC/DC önderi Angus Young, Telegraph gazetesine durumu “Biz single çıkartmıyoruz, albüm yapıyoruz,” diye açıklamış. Young’a göre, albümlerindeki tüm parçalar birbirine ait ve grup eğer iTunes’un istediği şekilde bir satış modeli uygulanırsa, ortaya çıkan durumun kendi müziklerini temsil etmeyeceğini düşünüyor.

iTunes’a mecbur olmadıklarını da ekleyen Young, bu yapılanmanın başarılı olmak için elzem olmadığı fikrinde. Bunu da, sitede albümleri yer almamasına rağmen, eski tarihli albümlerinin satışlarında büyük artış olmasıyla açıklıyor. Menejerleri iTunes’la zıtlaşmamak konusunda kendilerini uyarmış, ama grup bunu dikkate almamış.

AC/DC’nin tavrına gelen olumlu tepkiler, müzik endüstrisi içinde Apple’ın giderek kartelleşen ana dağıtıcı pozisyonunun değişmesini isteyenlerin de olduğuna işaret ediyor. Ama aksi sesler daha güçlü. British Phonographic Industry (BPI; Britanya Müzik Sanayii Ticaret Birliği) yöneticisi Geoff Taylor, iTunes’un diğer dijital lisans yönetim tipleriyle uzlaşıcı olmayabileceğini söylemiş.

Taylor, ayrıca satın alınmış bir müziğin kaç farklı cihaza kopyalanabileceğine dair yasal bir sınırlama getirilmesi gerektiğini eklemiş. Ancak sürekli değişen teknolojilerde insanların sık aralıklarla yeni cihazlar aldıklarını düşünecek olursak, bu sınırlamanın yeni donanım satışlarını olumlu etkilemeyeceği açık. Taylor, bu duruma “geçişlerin bir bedeli var, bu da o bedelin bir parçası” yorumunu yapmış.

Konuya bir başka bakış açısı da, grunge döneminin önemli gruplarından Smashing Pumpkins’in kurucusu Bill Corgan’dan geldi. Corgan Antiquiet’le yaptığı söyleşide, genç müzisyenlerin pasifliğinden şikâyet ediyor ve Nirvana ya da Clash gibi radikal çıkışlar yapma peşinde olmamalarını eleştiriyor. Corgan’a göre çoğu genç müzisyen iTunes’la müziklerini internetten satıp gelecek parayı beklemekte.

Corgan, iTunes’a karşı savaş baltalarını çıkartmış görünse de, ironik şekilde, uzun zamandır beklenen albümü, müzik marketlerden önce iTunes üzerinde satışa sunulacak.

Optimusminimus, kendini gezdirmekten yorulup ruhunu gezdirmeyi tercih eden, asgari müşterekler arayışında, tembel bir hoş seda düşkünüdür.

Website | + posts

iTunes’un egemenliğine baş kaldıran asiler” üzerine 2 yorum

  1. AC/DC gibi bir grubun iTunes’a tabi ki ihtiyacı olmaz. Ayrıca AC/DC albümleri diğerlerine ve iTunes’a göre daha ucuz.

Bir Cevap Yazın