Başarının kanununu yazsam yeniden

Müziğin matematikle olan ilişkisi malumdur. Antik dönemden beri, sesin matematik ilkeleri araştırılmakta. Böylece formüller kullanarak seslerin, armonilerin, gamların tanımlanması yapılmaya çalışılıyor. Peki birileri listelerde başarı kazanacak bir beste yapmanın matematiksel formülünü bulduğunu söylese ne dersiniz ?

Bristol Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir parçanın listelerde üst basamaklara erişip erişemeyeceğini önceden tahmin etmek üzere bir formül geliştirdiklerini iddia ediyorlar. Ancak zaman, insanların beğenilerini ve popüler müziğin şeklini değiştiriyor. Örneğin, 80’lerde, Simply Red’in “If you don’t know me by now” benzeri, ağır tempolu kısa parçalarla başarı kazanmak mümkündü. 90’larda hareketli dans parçaları ve grunge rock örnekleri beğenilir oldu. Bir formülle bütün bu değişimleri hesaplayabilmek olası mı ?

Bristol Üniversitesi yapay zeka bölümünde öğretim üyesi olan profesör Tiji De Bie, bunun mümkün olduğunu söylüyor. Hatta, formüllerinin, bir parçanın listelerde ilk beşe girip giremeyeceğini %60 başarı oranıyla tahmin edebileceğini de ekliyor.

De Bie ve ekibi, İngiltere listelerinde son 50 yılda başarılı olan 6000 kadar parçaya ait, tempo, süre, ses seviyesi, armoni yapısının karmaşıklığı ve değişkenliği gibi yirmi üç farklı bilgiyi toplamışlar. Bu veriler ışığında yaptıkları analizde farketmişler ki, 1980’lere karar bir parçanın dans etmeye elverişli olup olmaması kimsenin pek umurunda değil. Böylece, 1971’de T-Rex, “Get it on”la zirveyi alabilmiş. 80’lerde ağır tempolu parçalar sevilmiş ve listelerde yükselmek isteyen, dinleyicilerin dans etmesine olanak sağlamak zorundaymış. 90’larda 4/4’lük basit ritimler ve yüksek ses seviyesi ön plana çıkmış.

Ekibin son tahmini haziran ayında yayımlanmış ve başarılı olmasını bekledikleri parçalar şöyleymiş:

The Maccabees // “Went Away”
Gotye // “Eyes Wide Open”
Kelly Clarkson // “Dark Side”
Lostprophets // “We Bring An Arsenal”

De Bie ve arkadaşlarının sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.

Optimusminimus, kendini gezdirmekten yorulup ruhunu gezdirmeyi tercih eden, asgari müşterekler arayışında, tembel bir hoş seda düşkünüdür.

Website | + posts

Bir Cevap Yazın