The New Yorker 76 yıl önce reddettiği Fitzgerald öyküsünü basıyor

Sanırız Koltukname’deki minimalist poster çılgınlığını F. Scott Fitzgerald tutkusu izliyor. Caz Çağı’nın adını koyan yazarın daha önce sesine, kızına verdiği nasihatlara, tercih ettiği kokteyle ve başyapıtının çeşitli uyarlamalarına yer vermiştik. Fitzgerald son günlerde Leonardo DiCaprio’lu son Muhteşem Gatsby filmiyle gündemde. Herhalde bunu fırsat bilen The New Yorker dergisi, yazarın tam 76 yıl önce reddedikleri bir öyküsünü nihayet yayımlamaya karar vermiş. Melville House’un haberine göre, bugüne dek hiç yayımlanmamış öyküyü Fitzgerald’ın torunları “kasada” keşfetmişler.

“Thank You for the Light” (Ateş için Teşekkürler) “sert ve lastikli korseler satan, güzelliği hafif solmuş kırklarındaki bir kadın” olan Mrs. Hanson’ın hikâyesini anlatıyor. Yeni satış bölgesindeki insanlar sigara alışkanlığını tasvip etmediklerinden Mrs. Hanson bir türlü sigara içemiyor. Fitzgerald kadının gitgide artan memnuniyetsizliği ile çaresizliğini anlatıyor. Meşhur The New Yorker dergisi yazarın öyküsünü reddetmekle kalmamış, vakti zamanında kendisiyle ilgili de oldukça sevimsiz bir tablo çizmiş:

İki kıta üzerindeki popülaritesi, onu ürküten maddi gizemi biraz aydınlatabilir. “This Side of Paradise”tan bu yana, bu genç çiftin üzerine ayda binlerce, binlerce dolar olmak üzere para aktı. Ve bu para aynı hızla dışarıya saçıldı. Nereye gittiğini kimse bilmiyor gibi. Özellikle de Fitzgerald’ların kendileri. Ellerinde hiçbir şey kalmadığından şikâyet ediyorlar. Mrs. Fitzgerald’ın inci bir kolyesi bile yokmuş.

Everest Yayınları, Türkiye’de ilk olarak 1974′te Can Yücel Türkçesiyle yayımlanan Muhteşem Gatsby‘yi geçtiğimiz yıl Püren Özgören çevirisiyle tekrar basmış, yılın başında geçtiği bir basın duyurusunda Buruktur Gece‘yi de yayımlayacağını açıklamıştı. Gatsby‘nin kapağında “Bütün Eserleri” yazdığına göre yazarın öykülerinin de basılacak olması gerekir — bakalım “Thank You for the Light” da bunlara dahil olacak mı. (Not: Siz de Türkçe Fitzgerald külliyatı için “Neden bu kadar geç?” diye soruyorsanız yayıncılıktaki telif haklarıyla ilgili yazımıza bir göz atmanızı öneririz.)

 

Website | + posts

The New Yorker 76 yıl önce reddettiği Fitzgerald öyküsünü basıyor” üzerine 3 yorum

  1. […] Fitzgerald’ın 76 yıl önce reddettiği öyküsünü yeniden yayımlayacağını aktardığımız The New Yorker dergisi için çalışan Jonah Lehrer, geçtiğimiz günlerde, Imagine: How Creativity Works (Hayal et: yaratıcılık nasıl çalışır) adlı, yaratıcı zekâ hakkındaki kitabını yayımladı. Ve yayımlanmasından hemen sonra, Tablet adlı, Yahudilere yönelik sanat ve fikir dergisi, kitapta bazı yanıltmalar bulduğunu duyurdu. […]

Bir Cevap Yazın