Sylvia Plath ve Flannery O’Connor’dan görsel çalışmalar

Daha önce “Ressamlığa soyunan yazarlar“dan bahsetmiş, Victor Hugo, Herman Hesse, Jack Kerouac ve Henry Miller gibi isimlerin çalışmalarına yer vermiştik. Bir kez daha yazarların görsel sanatlarla ilişkilerini anıyoruz, ama bugünkü listemiz yalnızca iki büyük Amerikalıdan oluşuyor: Daha önce limonlu pudingli kekiyle sayfalarımıza konuk olan Sylvia Plath ile hakkında haber yapma şerefine ilk defa eriştiğimiz Flannery O’Connor.

Londra’daki  Mayor Galeri‘nin yakın zamanda sergilediği 44 dolmakalem çalışması, haberi aldığımız Brain Pickings‘in sözlerini özetlemek gerekirse, Plath’in hem ayrıntılara ne kadar önem verdiğini, hem de doğadan mimariye, birebir ilişkilerden toplumsal alanlara kadar yaşama nasıl bir merakla yaklaştığını ortaya koyuyor. Plath’in günceleri Oğlak Yayınları‘ndan yayımlanmıştı ama maalesef tükenmiş görünüyor. Sırça Fanus‘a ise Can Yayınları‘ndan ulaşılabilinir. (Nilgün Marmara’nın, Sylvia Plath’in Şairliğinin İntihar Bağlamında Analizi adlı çalışmasını da not düşelim.) “Rock Rıhtımı’nın Botları” ile “Meraklı Fransız Kedisi” özellikle hoşumuza gidenlerden.

“Grantchester yakınlarında bir inek”
“Sırça Fanus”
İsimsiz
“Cambridge: çatı ve baca manzaraları”
İsimsiz
“Cornucopia Rıhtımı, Wisconsin”
“Her yerde rastlanan şemsiye”
“Rock Rıhtımı’nın Botları, Cape Cod”
İsimsiz
“Meraklı Fransız Kedisi”
İsimsiz
“Palais de Justice’in karşısındaki tütüncü”
“Mor devedikeni”
İsimsiz

“Ivız zıvırların getirdiği mutluluk”

Öykülerindeki karakter betimlemeleri ve olay anlatımıyla tüylerinizi ürperten, her öykünün sonunda “kötü bir şey” olacağını bilmenize rağmen sizi her seferinde hazırlıksız yakalamayı başaran Flannery O’Connor’ın bugün The Paris Review‘un blog‘u aracılığıyla paylaşacağımız çalışmaları ise çok daha farklı bir malzeme olan linolyum üzerinde yapılmış. Lise ve üniversite gazeteleri için hazırladığı karikatürlerde, öykülerinde de olduğu gibi, yalnızca bir iki ufak çizgiyle karakterlerinin suratlarına büyük ifadeler yerleştirmeyi, vücutlarını dillendirmeyi başarıyor yazar. (Bu şahane öykülerin tamamı Metis Yayınları’nca yayımlandı.)

Okul yıllığı The Spectrum için bir illüstrasyon
“Ortak bilgimiz göz önünde bulundurulduğunda bu sınav olayını biraz gereksiz bulmuyor musun?”
“Eh, ne yapalım, ben de PhD olurum.”
“Müziği takdir etmenin de güzel yanları vardı.”
“Polis olsun olmasın, o şapkayı denememe izin vermesini isteyeceğim.”
Trafik.
“Eğitim yönetiminde gruplaşan agresif azınlığın totaliter bakış açısının yok edilmesi gerekiyor ve eğer altıncı kere kayıt sekreteri yardımcısı seçilirsem onu yok edecek her türlü çabanın boynunu bükeceğim.”
Website | + posts

Sylvia Plath ve Flannery O’Connor’dan görsel çalışmalar” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın