Huckleberry Finn’in 21. yüzyıl maceraları

BBC’nin Sherlock Holmes’ün maceralarını 21. yüzyıl Londra’sına taşıması, herhalde yapımcıların tahmin bile edemeyeceği kadar büyük bir ilgi gördü. Yalnızca üç bölümden oluşan, ama her bir bölüm bir film uzunluğunda (bir buçuk saat) olan dizi, yalnızca içeriğiyle değil, formatıyla da televizyon dünyasına yenilik getirdi. Bu durum İngiliz dizilerini kopyalamaya bayılan Amerikalıların da gözünden kaçmadı elbette. Sherlock‘un yapımcıları Mark Gatiss ve Steven Moffat, dizinin Amerikan versiyonunu çekmeyi reddedince CBS kolları sıvayıp Elementary adında bir diziye girişti. Yine günümüzde geçen dizide, Sherlock Holmes (Jonny Lee Miller) bir sebepten New York’ta yaşamaya başlamış.

Dizinin en büyük bombası ise, Dr. John Watson’ı Lucy Lui‘nun oynaması! Yapımcılar herhalde iki temel karakterden birinde radikal bir değişiklik yaparlarsa insanları BBC’nin Sherlock‘unu kopyalamadıklarına daha kolay ikna edeceklerini düşündüler. Dizinin ilk bölümü 27 Eylül’de yayınlanacak ve devamına reytinglere göre karar verilecek. Bu sırada Steven Moffat ile BBC Amerika‘nın epey öfkelendiği söyleniyor.

Yine de 19. yüzyıl kahramanlarını 21. yüzyıla taşıma fikri akıllara yatmış olmalı ki, şimdi de ABC bir Amerikan klasiği olan The Adventures of Huckleberry Finn‘i (Huckleberry Finn’in Maceraları) günümüze uyarlayan bir dizi için start vermiş. Finn & Sawyer adını taşıyacak dizinin arkasında Jason Richman ile David Zabel var. Hikâye, Tom Sawyer ve Huckleberry Finn’in yirmili yaşlarında tekrar bir araya gelip New Orleans’ta bir dedektiflik bürosu kurmasını konu ediyor. Finn & Sawyer ayrıca son dönemlerin bir başka popüler akımı olan steampunk tarzında olacak.

Daha önce Hollywood’un son yıllarda kitap uyarlamalarına gereğinden fazla yoğunlaştığından bahsetmiş, eskisi gibi orijinal çalışmalar izleyemediğimizen yakınmıştık. Görünüşe göre Amerikan yapımı diziler de benzer bir eğilim gösteriyor. Her ne kadar BBC’nin Sherlock‘unu severek izlesek ve şimdi Finn & Sawyer‘ı merakla bekliyor da olsak, televizyon yapımcılarının özgün senaryolardan tamamen vazgeçmeyeceğini umuyoruz. (The Hollywood Reporter aracılığıyla.)

——

Merak edenlere kitaplar hakkında bir not: Huckleberry Finn’s Adventures‘ın çocuklar için olmayan bir baskısı ne yazık ki yok gibi. Eğer yurtdışından kitap edinebiliyor, üstüne bir de paraya kıyarım diyorsanız, W.W. Norton’ın açıklamalı dipnotlu baskısını öneririz. Norton’ın aynı dizisinden çıkan Sherlock’ları Everest Yayınları yayımlayacağını açıklamıştı ama henüz bir ses seda çıkmadı. Sabırsızlananlar İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan Dörtlerin Yemini ile Korku Vadisi‘ne ve Can Yayınları’ndan çıkan Baskerville’lerin Köpeği‘ne göz atabilir.

Website | + posts

Huckleberry Finn’in 21. yüzyıl maceraları” üzerine 2 yorum

  1. Huckleberry Finn’in Maceraları’nı da bir dedektiflik hikâyesine dönüştürmeleri ilginç tabii. Sherlock’un gölgesinden kurtulanılamıyor anlaşılan. Gerçi House da mesela Sherlock Holmes’e benzetilirdi.

Bir Cevap Yazın