TV’den masaya: dizilerden yemek tarifleri derlemek

Koltukname olarak edebiyat ile yemek arasındaki geçişleri keşfetmeyi, yazarlardan tarifleri (Sylvia Plath, Ernest Hemingway, Emily Dickinson) çevirmeyi pek seviyoruz. Haftadan Kalanlar‘da ise mutfakta aklımıza düşenleri paylaşıyoruz. Sinema ile yemek arasındaki tuhaf rastlantıları da paylaşmışlığımız var. Bugünün haberi ise bir HBO dizisinin yemek kitabının çıkıyor olması. Önümüzdeki hafta 5. sezonunun finali yayınlanacak popüler vampir ve tüm yaratıkların dizisi True Blood‘ın sezon finalinin hemen ardından yemek kitabı satışa sunulacakmış. Kitabın adı True Blood: Eats, Drinks, and Bites from Bon Temps.

True Blood‘ın geçtiği Louisiana bölgesinin yemeklerini yansıtacak olan kitap elbette aynı zamanda diziden fotoğraflar, replikler ve ilhamını dizinin ölüm kalım meselelerinden alan isimleri olan kokteyllerle dolu gibi gözüküyor. 6. sezonu 2013’te ancak seyredebilecek olan dizinin hayranlarını önümüzdeki sene boyunca meşgul edecek bir kitaba benziyor. Kitaptaki tariflerin ne kadarı orijinal, ne kadarı ise ölümlü kanlı isimlerle dolu olmalarına karşın aslında sıradan tarifler, bunu kitaba bakmadan bilemiyoruz. Karakterleriyle aşk-nefret ilişkisi yaşadığımızı daha önce açıkladığımız Alan Ball kitaba epey bir el atmış olsa da, sağ olsun HBO bölgeden bir şef ve mutfak sanatları hocası Marcelle Bienvenu’yla anlaşmış. Fakat kitabın tanıtım “fragmanında” diziden yemeğin ağırlıklı olduğu sahneler eşliğinde elbette Alan Ball konuşuyor (“Kitap fragmanları da nedir?” derseniz şu yazımıza bakabilirsiniz):

Yemek blog‘larına, yemek kitaplarına, yemek bazlı belgesellere ve televizyon programlarına, hatta yarışmalarına olan ilgi neredeyse True Blood gibi popüler dizilerle rekabet edecek düzeyde. Yıldız şefleri her gün televizyonda görmek mümkün. En tanınanlarından biri olan Anthony Bourdain’in senelerdir devam ettiği bir TV programı var ve aynı zamanda New Orleans’ta geçen HBO dizisi Treme‘ye el atmış durumda. Anlaşılan o ki, diziler ve yemek programları rekabet etmek yerine işbirliği yapmaya karar vermiş. Game of Thrones tişörtleri kadar piyasaya yönelik olduğu çok belli olan bu tür bir girişimin Louisiana mutfağının otantik tadlarını tanıtma iddiası komik duruyor. Fakat zaten kimse bu iddialara kanıp da alacak değil bu kitabı. Treme‘nin de 2013 Bahar aylarında yemek kitabının çıkacağını ve Anthony Bourdain’in bu işte parmağı olacağını da buradan haber vermiş olalım. Bu kitapları, Mutfak Sırları: Aşçılık Dünyasından Mahrem Maceralar (Oğlak Yayınları) adlı kitabını yıllar önce ilk çevrildiğinde okuduğumuz şefin hazırlayacağına gerçekten sevindiğimizi de itiraf edelim. Profesyonel bir mutfakta çalışmak nasıl bir şey olurdu diye heves edenlere şiddetle tavsiye ediyoruz. Biz okuduktan sonra kendimizi evin mutfağına kapattık.

Otantikliğin konuya alakasız olduğu dizi-yemek kitabı eşleşmeleri de var elbette. True Blood, Treme, hatta The Sopranos Family Cookbook bu iddiayı taşırlarken, A Feast of Ice and Fire: The Official Game of Thrones Companion Cookbook iddiası ise Taht Oyunları‘nın yazarı George R. R. Martin‘in onayı ve ön sözüyle çıkıyor olması herhalde. Random House’ın sitesinden okuduğumuza göre burada hem otantik ortaçağ yemekleri hem de bu yemeklerin daha çağdaş yorumları olacakmış. (Daha önce ortaçağlar ve Westeros dünyası arasındaki benzerlikleri ve benzemeyenleri, otantiklik tartışmaları şurada ele almıştık.) Bu kitapta Duvar’da yenen kuzu etlerini, o kadar soğukta pek iyi gidebilecek sıcak şarabı, güneyin kremalı kuğularını, Dorne’un limonlu ördeğini ve denizler ötesinin kış keklerini bulmak mümkünmüş.

Bu kadar yemek konuştuktan sonra, her ne kadar dizilerin en iştah açıcılardan olmasa da, yazıyı True Blood‘dan bir tarifle bitirelim. Daha kitap satışa çıkmadan önce etrafta dolaşan tariflerden elbette Bon Temps Bloody Mary‘yi seçiyoruz (diğer iki yemek tarifi de burada mevcut):

Yapan:  ARLENE FOWLER BELLEFLEUR

Jessica’nın istemeden vampir yapıldığını biliyorum ama ona azıcık bile acımıyorum. Neden mi? Çünkü bütün bahşişleri o kapıyor. Millet kızıl saçlıları pek sever ve eskiden Merlotte’un yerinin tek kızıl saçlısı bendim. Şimdi bu kız kapıdan giren her erkek müşteriye aptal aptal göz süzüyor. Kimse benim tarafıma oturmuyor! Mekân yavaşladığında ya da tamamen boşaldığında ben de kendime bir Bloody Mary yapıyorum. Mikey’nin o aptal bebekle oynamasını seyrediyorum. Böylece vardiya bitene kadar vakit öldürüyorum.
Bon Temps Bloody Mary

* 180 ml domates suyu (ya da 12 yemek kaşığı)
* 45 ml votka (3 yemek kaşığı)
* 1 çay kaşığı misket limonu suyu
* 1/2 çay kaşığı worcestershire sosu
* tuz
* taze çekilmiş karabiber
* cayenne biberi (Amerika’da güneyin popüler acı biberi)
* kırık buz
* süslemek için fasulye ya da bamya turşusu (bamya Lousiana’nın ve güneyin popüler sebzelerinden)

Bütün malzemeleri (fasulye veya bamya turşusu dışında) bir kokteyl karıştırıcısında karıştırın. Uzun bir bardağa buz koyun ve içkiyi doldurun. Sonra istediğiniz kadar turşuyla süsleyebilirsiniz.

Website | + posts

TV’den masaya: dizilerden yemek tarifleri derlemek” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın