Google ve müzik endüstrisinin dansında yeni figürler

Google, pek çok kullanıcı için internete giriş kapısı. Bir arama motoru olarak yola çıkan Google, bünyesine eklediği işlevlerle bir imparatorluğa dönüştü. Şimdi müzik dünyasında da aktif bir rol oynamaya soyunuyor. The Guardian‘ın haberine göre, geçtiğimiz günlerde Google, arama sonuçlarından yasadışı dosya paylaşımına katkı sağlayan siteleri çıkaracağını açıklamıştı.

Bu hamlenin kanunlarla eşgüdüm sağlama dışında, Google’ın Apple’ın iTunes servisine ABD dışında da bir rakip olma hedefine de yönelik olduğu konuşuluyor. Google, henüz sadece ABD sınırları içinde sunduğu müzik sağlayıcı hizmetlerini dünya çapında yaygınlaştıracağını duyurmuştu. Ancak lisans ve telif haklarıyla ilgili sorunlar yüzünden, henüz bu amacına ulaşabilmiş değil.

Google, film ve müzik endüstrisi tarafından uzun zamandır yasadışı paylaşımı engellememekle suçlanmaktaydı. Google, lisans ve telif hakları konusunda endüstri temsilcileriyle uzun zamandır müzakere etmekteydi. Anlaşılan, müzakereler bir uzlaşmaya dönüşmüş durumda. Bununla birlikte müzik endüstrisi, Google’dan lisanslı müzik ürünleri hakkında daha fazla bilginin arama sonuçlarında görünmesini talep ediyor.

Ancak durumdan pek menun olmayanlar da var. Telif hakkı hırsızlığı karşıtı bir platformu temsil eden Eddie Levieten, Google’ın sadece paylaşım gruplarından yüksek hit alan siteleri sonuçlardan çıkartacağını, Google’ın yeni algoritmasının telif hakkı ihlali yaptığına dair bir bildirim almamış siteleri elemeyeceğini iddia ediyor. Bu tür bir bildirim yapılması için site adresinin Google’daki bir form aracılığıyla ihbar edilmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor.

Müzik endüstrisi uzmanları, Google’ın bu hamlesini kendi stratejisi uyarınca yaptığını ve dünya çapında sunmak istediği müzik hizmetine alt yapı oluşturmayı hedeflediğini söylüyorlar. Google’ın bu gibi politik pazarlıklarda çok güçlü bir konumda olması, yeni bir tekelleşmenin ve internetin dolaylı bir kontrolünün zeminini hazırlıyor olmasını da akıllara getiriyor.

Optimusminimus, kendini gezdirmekten yorulup ruhunu gezdirmeyi tercih eden, asgari müşterekler arayışında, tembel bir hoş seda düşkünüdür.

Website | + posts

Google ve müzik endüstrisinin dansında yeni figürler” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın