Tanışınız: Türkçe Bilimkurgu ve Fantastik

Barış Müstecaplıoğlu’nun fantastik romanı Korkak ve Canavar’ın kapağı

Bilimkurgu ve Fantastik Edebiyat dünyası Türkçede üzerine bir şey okunacak en verimli mecra değil. Türkiye’de artık derneği bile olsa da, Türkçe ürünler yazılsa da, tanıtımı ve eleştirisi az olan  bir mecra. Bugün size tanıtmak istediğimiz blog, sadece edebiyatta değil, Sinema, Anime, Korku ve Rol yapma oyunları bölümlerini de dahil ederek, çok kapsamlı bir şekilde konuyu ele alıyor. Hem tanıtım hem eleştiri yapıyor. Steampunk gibi Türkçede iyice az gördüğümüz türleri bile içeriyor. Blog‘un adı zaten çok şey açıklıyor: Türkçe Bilimkurgu ve Fantastik: Türkçe Bilimkurgu, Fantastik ve Korku Eleştirileri.

Blog’un kurucu editörü G. Mehmet Ay. Kendisi eleştiri ve tanıtımın yanı sıra öykü de yazıyor. Öykülerini burada bulabilirsiniz. Blog‘a konuk yazarlar da katkıda bulunuyor. Yazarların ortaklaştığı nokta rol yapma oyunları ve bilimkurgu öyküleri tutkuları gibi geldi bize. Site bol güncelleniyor ve odaklandığı konu göze alındığında çok çeşitli haberlerle bilimkurgu ve fantastik türlerinin farklı yerlerinden tutanlara aynı anda hitap ediyor.

Örneğin yakın zamandaki yazılarından Tim Burton’ın eski kısa filmlerinden Frankenweenie‘yi yeniden çekeceğini öğrenebiliyor ve ilk görüntüleri bulabiliyorsunuz. Ya da yeni çıkan bir fantastik romanda büyünün sistematiği üzerine arayıp da bulamadığımız türden yorumlar yayımlanabiliyor. Masa üstü oyunlarını hazırlayanlar için ise pratik tavsiyeler ve zombilerle mücadele konuları ilgi çekici olabilir. Steampunk gibi gittikçe ilginç eserler çıkartan ve ödüllerde yer bulan bir türü de ele almış olması blog‘un dikkat çekici özelliklerinden biri. Türkçeye çevrilmiş bir steampunk kitabının yazısını burada bulabilirsiniz.

Yazıya bu blog‘da bulduğumuz, anime severlerin gözdesi Kenshin‘den sahnelerle ve Megadeth müziği eşliğinde yapılmış bir videoyla son verelim. Türkçe Bilimkurgu ve Fantastik‘i türle tüm ilgilenenlere ve yeni yeni tanışmakta olanlara şiddetle tavsiye ediyoruz.

Website | + posts

Tanışınız: Türkçe Bilimkurgu ve Fantastik” üzerine 3 yorum

  1. Şöyle söyleyeyim, fantastik edebiyatın yeri bende her zaman ayrıdır. Bilimkurgu ile hâlâ o kadar barışamamış olsam da, kendisini de severim. Türkçe’de fantastik edebiyatın ilgi görüyor olması sevindirici. Ve Barış Müstecaplıoğlu, ayrı bir noktada. Mümkünse, fırsatı değerlendirebilirsek, bu sene kendisi benim de yardım edeceğim bir teze konu olacak. Bakalım. Kısmet kimi zaman böyle şeyler.
    Sevgiler…

    Dipnot: Kenshin.. Kılıcın Kalbi’dir. Bloguma koyduğum ilk taştır…

    • Biz de bu sene Barış Müstecaplıoğlu’nu okumaya başladık. Çeviri değil de Türkçe yazılmış fantastik edebiyat okumak hakikaten farklı bir deneyimmiş. Darısı diğer tüm daha marjinal kalmış türlerin başına diyoruz. Tez çalışması da belki kitaplaşır, onu da bu sayfalarda haber yaparız.

Bir Cevap Yazın