Yeni çıkan akademik kitaplar // Ekim 2012

Sonbahar 2012 kitapları” haberimizde, özgün kitap listeleri hazırlamayı planladığımızı belirtmiştik. Ve şimdi, her ay devam etmeyi umduğumuz bir liste çalışmasıyla karşınızdayız: Akademik alanda yeni yayımlanan kitaplar. Listede, sadece akademisyenlere hitap etmeyen ama kurmaca ya da anı da olmayan tarih, sanat tarihi, felsefe, siyaset, sanat ve edebiyat üzerine çalışmalardan seçkiler yaptık. Son bir iki ayda bu alanlarda listeye almak istediğimiz ve yeni kitaplar basan yayınevlerine yer verdik. Bir sonraki ay listeye giren yayınevleri farklılaşabilir elbette. Bu listenin hazırlığında kendi kişisel yönelimlerimiz de rol oynadığı açık.

Bu listeyle, tüm yeni çıkanların haberini vermektense, bir seçme sunarak daha önce belki de aklımıza düşmemiş ya da düşüp de unuttuğumuz konularda okuma yapmak üzerine teşvik etmeyi umuyoruz. Kitap listelerinin en çok romanlardan, bazen de anılardan oluştuğu memleketimizde belki başkaları da daha fazla ve daha sürekli bir biçimde kurmaca olmayan eserlerin listelerine girişir diye de bir hayalimiz var. Gözden kaçırdıklarımızı, bu aylarda şahane kitap basıp da fark etmediklerimizi lütfen yorumla ya da e-postayla bize hatırlatın. Liste tekrarladıkça ve hep beraber kullandıkça gelişecek. Bir hayalimiz de bu. Bir sonraki listeyi kasım başında yapacağız. Sonbahar aylarının daha da verimli olacağını düşünsek de ağustos ve eylül de gayet iyi geçmiş.

——

Ayrıntı Yayınları

* Ömür Boyu Esenlik: Mutluluk Ödevi Üzerine Bir Deneme / Pascal Bruckner / Çev. Birsel Uzma

Mutluluk saplantısı üzerine yazılmış bir eser. Felsefe kökenli Fransız yazarın daha önce Polanski tarafından filmi çekilmiş bir öyküsü de bulunuyor. Bruckner’le tanışmak için iyi bir başlangıç olabilir.

* Flanör Düşünce / Hüseyin Köse

Hüseyin Köse derlemiş mi yoksa yazmış mı çözemedik. Ayrıntı Yayınları’nın sitesinde derleyen olarak geçerken, Idefix’te yazar olarak geçiyor. Gördüğümüz kadarıyla kitap kapağı da bu fikri veriyor. Kitabın arka kapak tanıtımı dışında bir içindekiler bilgisi olmadığından kitabı elimize almadan daha fazla çıkarım yapamıyoruz. Fakat biraz daha araştırınca blog‘lar sağ olsun, daha detaylı bilgiye ulaşıyoruz. Bir Paragraf’ta şunu buluyoruz:

Dört bölümlük kitapta birbirinden farklı yazar ve araştırmacılar Flanör Felsefesi’ni, Modern Zamanda ve Medyada Flanör’ü, Edebi/Sanatsal Düşüncede Flanör’ü ve Görsel Flanör’ü örneklerle açıklıyorlar. Jean Genet, Toulousa Lautrec, George Sand’dan Amerikan bağımsız sinemasındaki flanör örneklerine ve Gus Van Sant filmlerindeki gezginlere, internetteki sörfün flanör düşünceyle olan bağlantısından kinik flanörlere kadar flanörlük ve flanör düşünceye dair cümle kavram inceleniyor. Okunması şart bir inceleme.

——

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi

Japon Edebiyatı Tarihi / Şuiçi Kato / Çev. Oğuz Baykara

Tanıtım Bülteninden anladığımız kadarıyla dilimize pek az çevrilen bu edebiyatın sadece  tarihi değil bazı örnekleri özellikle şiirler de çevrilerek sunuluyor.

Foucault ve İran Devrimi / Janet Afary ve Kevin B. Anderson / Çev. Mehmet Doğan

Foucault’nun İran Devrimiyle ilgili yorumları İran Devrimi tartışmalarında hep bir yer tutmuştur ama pek etraflıca da konuşulmaz nedense. Şimdi bu tartışmayı geniş bir şekilde hem de bir uzmanın elinden Türkçe okumak mümkün. Devrimlerde taraf tutmak üzerine düşünenleri otuz sene öncesinden kavrayacak bir tartışma.

——

Dipnot Yayınları

* Sürgün ve Yara: Dersim ’38 Katliam ve Sürgün Tanıklıkları / Yusuf Baran Beyi

Elinizdeki kitap, okura, 1937-1938 yıllarında Dersim’de yapılan katliamı bizzat yaşayanların tanıklıklarını sunuyor.

* Devletin Antropolojisi /Marc Abéles / Çev. Nazlı Ökten

Devlet ve siyasete dair bir etnografi, çok alışık olmadığımız bir mecrada antropolojik yöntemler. Özellikle disiplinlerarası dertleri olanlar için bu ayın en ilgi çekici sosyal bilim kitaplarından.

——

Everest Yayınları

Cem Sultan: Rönesans Avrupası’nda Tutsak bir Şehzade / John Freely / Çev. Püren Özgören.

John Freely, Cem Sultan’ın yaşam öyküsünü, Osmanlı ve Rönesans’ın eşiğinde tarihini de fona alarak, renkli ve akıcı bir anlatımla sunuyor okurlarına.

——

İletişim Yayınları

* Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti / Serpil Sancar

Cumhuriyet tarihinin, Türkiye modernleşmesinin tarihinin feminist bir okuması. Türkiye’de cinsiyet ve cinsiyetsizleştirmeye dair bir tarihin yeniden yazımı.

* İlkel Asiler /Eric Hobsbawm / Çev. Uygur Kocabaşoğlu.

Çok şahane bir tarih kitabı yine şahane bir çevirmen tarafından Türkçeleştirilmiş:

İlkel Asiler, köylü isyanlarından binyılcı hareketlere, mafia’ya, İspanyol anarşizminin isyancılığı ile köylü tasavvurlarına, İtalyan fasci’leri ile komünist hareketin ilişkisine, şehirlerde güruhların ayaklanmalarına ve 20. yüzyılın komünist işçi kalkışmalarına bakarak isyanın, eşkıyalığın tarihini ele alıyor.

* Türkiye’de Dindarlık /Recep Şentürk, Kurtuluş Cengiz, Önder Küçükural ve Bahattin Akşit

Türkiye’de dindarlığa alandan, derinlemesine mülakatlardan süzülmüş sosyolojik bir bakış.

Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi / Terry Eagleton / Çev. Utku Özmakas

Son olarak Hayatın Anlamı‘nı sorguladığı kitabını tavsiye ettiğimiz yazarın esas uzmanlık alanı denebilecek bu kitabı da şiddetle tavsiye ediyoruz.

Edebiyatı biçim, siyaset, ideoloji, bilinç ve endüstri ürünü olarak inceleyen güçlü bir Eagleton yorumu.

——

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları

Eşitsiz Bir Toplumda Çocukluk / Abdullah Karatay, Pınar Uyan Semerci ve Serra Müderrisoğlu

Kitapta amacımız, çocukların “iyi olma hali” yaklaşımı çerçevesinde yaşam hakkı başta olmak üzere tüm haklarını sağlamanın toplumun en temel görevi olduğu fikrini vurgulamak.

Osmanlı ve İngiliz Arşiv Belgelerinde Yezidiler / Ahmet Gökçen

STK’lar için Sosyal Koruma Harcamalarını İzleme Kılavuzu / Nurhan Yentürk

——

İş Bankası Kültür Yayınları

Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Türkiye’de Hükümetler: (Programları ve Meclisteki Yankıları 1908-1923) / İhsan Güneş

Giderek Cumhuriyet tarihi alanında çalışanların evlerinde bulunması gereken kitap sayılarını arttıran İş Bankası Yayınları’ndan hem Osmanlıca hem günümüz Türkçesiyle çok önemli metinler.

Jacques Derrida ile Birlikte Pera Peras Poros / Derleme

Disiplinlerarası bir çalışma ortamında Jacques Derrida, Bernhard Waldenfels, Gabriella Baptist, Önay Sözer, Stefanos Yerasimos ve Doğan Kuban’ın katılımıyla ortaya çıkan Pera Peras Poros, bir sınırlar ve geçitler kenti olan İstanbul’dan hareketle, kendi evinde olmayı, yabancılığı ve konukseverliği yeniden tanımlama denemesine girişiyor.

Zihnin Kaşifi – Sigmund Freud (Aile Arşivinden Özgün Fotograf ve Belgelerle Sigmund Freud Biyografisi) / Ruth Sheppard / Çev. Yonca Aşçı Dalar

Bir Freud biyografisi, hele ki döneminin ruhuyla harmanlanıp yazıldıysa her mevsimin kitabı olabilir, diye düşünüyoruz.

——

Kapı Yayınları

* Mekândan Taşan Edebiyat / Turgay Anar

Mekândan Taşan Edebiyat’ta 19. yüzyılın ikinci yarısından” günümüze kadar olan zaman aralığında İstanbul’daki edebiyat, mahfilleri ortaya, çıkarılmış ve buradaki edebî faaliyetler çeşitli açılardan incelenmiştir. İstanbul’un sanat ve” edebiyatın merkezindeki yerini belgeleriyle ve İlmî bir titizlikle ortaya çıkaran bu eser, ”edebî hafızanın mayalandığı” yerleri göstermesi bakımından da zevkli okumalar sunmaktadır.

* Tanpınar Zamanı: Son Bakışlar / Haz. Handan İnci
* Modernleşmenin Zihniyet Dünyası: Bir Tanpınar Fetişizmi / Besim F. Dellaloğlu
* Haz ve Günah: Bir Tanpınar Yorumu / İbrahim Şahin

Kapı Yayınları’nın Ahmet Hamdi Tanpınar dizisi kapsamında yayımladığı bu kitaplar, Türk edebiyatının usta ismini farklı açılardan ele alıyorlar. Diğer büyük yazarlarımız için de benzer bilimsel çalışmaların önünü açacaklarını umuyoruz.

——

Kitap Yayınevi

* Bir Konargöçer İmparatorluk: Osmanlıda Göçebeler, Göçmenler ve Sığınmacılar /Reşat Kasaba / Çev. Ayla Ortaç

Bugünün paramparça sınırlarındaki ulus devletleri anlamak için geriye dönmek gerekiyor. Reşat Kasaba geriye dönüp yazmakta kesinlikle bir duayen.

——

Koç Üniversitesi Yayınları

Yenilgiden Sonra: Doğu Batı ile Yaşamayı Nasıl Öğrendi / Ayşe Zarakol / Çev. Barış Cezar

Uluslararası ilişkiler alanında farklı bir okuma yapmak isteyenler için. Türkiye’nin Batı’yla tarihini Japonya gibi örnekleri de dahil ederek tartışan yazar hem kuramsal hem de tarihsel tartışmalara katkı koyuyor.

Aşk Cumhuriyet: Türk Popüler Müziğinde Kültürel Mahrem / Martin Stokes / Çev. Hira Doğrul

——

Metis Yayınları

* Fizik Aşkına: Gökkuşağının Ucundan Zamanın Eşiğine Bir Yolculuk / Walter Lewin ve Warren Goldstein / Çev. Nedim Çatlı

Bir sabah kalkıp da bugün yeni, tamamen farklı bir şeyler okumak istiyorum diyenlere bilim tarihi ve bilim kitaplarını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Sınıfta yaptığı çılgın deneylerle hem öğrencilere hem de derslerini internette takip eden geniş kitleye son derece eğlenceli ve aydınlatıcı deneyimler yaşatan Lewin, Fizik Aşkına‘da okurlarına da aynı fırsatı sunuyor.

* Bulut Kuramı: Resim Tarihi için Bir Katkı / Hubert Damisch / Çev. E. Burak Şaman.

Sanat göstergebiliminin temel eserlerinden olan kitap Fransızcadan çevrilmiş. Adını resim tarihinde izin sürdüğü bulut göstereninden alıyormuş.

* Bir Kapıdan Gireceksin: Türkiye Sineması Üzerine Denemeler / Haz. Umut Tümay Arslan

Türkiye sineması üzerine çok farklı açılardan yazılmış denemeler derlenmiş. Yazarlar arasında Feride Çiçekoğlu da var, Mesut Yeğen de, Fatih Özgüven de.

——

Tarih Vakfı Yayınları

Kürt Sorunu ve Devlet / Haz. Tuğba Yıldırım

Necmeddin Sahir Sılan Arşivi yayın dizisinin devamı olan bu kitapta yine dönem raporları sunuluyor.

Anadolu’da Yerleşme Sistemi ve Yerleşme Tarihleri / İlhan Tekeli

İlhan Tekeli Toplu Eserleri serisinden çıkan kitap usta akademisyenin kent tarihiyle ilgili yazılarını biraraya getirmiş.

——

Yapı Kredi Yayınları

Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi / Gökhan Akçura

Her şeyin tarihini yazabileceğini inandığımız Akçura bu sefer matbaacılığa el atmış. Türkiye’de basının, yayınevlerinin ve genel olarak kitapların tarihiyle ilgilenen herkese hitab edecek bir kitap olmuş. Tarih Vakfı, YKY ve BASEV işbirliğiyle hazırlanmış.

Yollar Ayrılırken – Ortadoğu’nun Geri Kalma Sürecinde İslam Hukukunun Rolü / Timur Kuran / Çev. Nurettin Elhüseyni

Ortadoğu’nun Geri Kalmışlığını emperyalizme değil de islami yönetim araçlarına bağlayan ünlü Ortadoğu uzmanlarından Timur Kuran’ın fikirlerine katılmasak da Türkçede bu tartışmaların okunabilmesi elbette kıymetli. Dileğimiz buralardan bir yanıt gelmesi…

——

Yazılama

* Arap Baharı Aldatmacası / Alper Birdal ve Yiğit Günay

Arap Baharı ne kadar bahar, ne kadarı halk ayaklanması ne kadarı müdahale gibi günümüzün kritik konularını soldan bir bakışla ele alan ve çeviri olmayan nadir kitaplardan.

——

YEM Yayınları

Mimarlar için Deleuze ve Guattari / Andrew Ballantyne / Çev. Rahmi Öğdül

Türkiye’de bazı mimarlık derslerinde bahsi geçtiğini bildiğimiz bu metnin çevrilmiş olması bizi sevindirdi. Yem Yayınları sadece mimarlara değil tasarım ve kent kültürüyle ilgili okumak isteyen daha geniş kesimlere hitap ediyor diye düşünüyoruz.

Website | + posts

Yeni çıkan akademik kitaplar // Ekim 2012” üzerine 3 yorum

  1. […] “Yeni çıkan akademik kitaplar“la başlayan özgün listelerimiz, “Geçmiş zaman olur ki”yle devam ediyor. Müzik tarihinin unutulmazlarını, dönüm noktalarını her ay sizlerle paylaşmayı planladığımız bu bölümün, geçtiğimiz yüzyıllarla ilgili ilginizi çekecek bilgiler içereceğini ve yakın geçmişten belki unutmuş olduğunuz grupları, parçaları hatırlatarak –güzel– anılarınızı depreştireceğini umuyoruz. […]

Bir Cevap Yazın