Ortadoğu’yu internetten okumak

Savaş gündemiyle geçen bu günlerde, savaşın yarattığı onca etkiden birinin de dezenformasyon olduğunu hatırlamak önemli. Halkların barış için yürümesini önlemek ve konuyla ilgili kendi kararlarını verebilmelerini engellemek karar vericilerin çıkarına işliyor. Maalesef sürekli yeniden ateş alanına dönüşen Ortadoğu’yu takip etmek, sadece “habere” ulaşmak bile zorlu bir zihin jimnastiği gerektiriyor. Hele bir de bir duruşu olan “yorum” yazıları okumak isterseniz iyice zorlanıyorsunuz. Bu amaçla maalesef şimdilik İngilizce okuyanlara hitap edebilecek bir liste hazırlamak ve bizim sık kullanılanlarımızda yer alan blog‘ları, siteleri paylaşmak istedik. Çoğunun siyasi görüşüne ya da görüşlerine katılmıyoruz ama en azından okuduğumuza güvendiklerimizi buraya aktardık. Diğer listelerimiz gibi bu da nihai bir liste olmaktan çok uzaktır ve her zaman katkılarınıza açıktır.

Jadaliyya

Şu sıralar en sık kullandıklarımızdan denebilir. Daha önce Zezine’in ilk dosyasında tartıştığı e-dergilere iyi bir örnek. Zira kendini de e-dergi diye adlandırıyor. Arap dünyasında ve Ortadoğu’da olanları buradan ve buradan olmayan farklı bakışlarla tartışıyor. Hem akademik hem de akademinin sınırında duran katkılar okumak mümkün. Özellikle 2011-2012 Arap ayaklanmaları sırasında farklı habercilik ve farklı yorumlarıyla dikkat çekti. Farktan kastımız örneğin bu ayaklanmalarla ilgili Batı medyasında dolaşımda olan bilgilerin nereden ve nasıl geldiğine, nasıl üretildiğine değindi. Cinsiyet çalışmalarını, daha antropolojik yaklaşımları ve daha önce değindiğimiz Batı medyasında çıkan “Arap dünyasında kadından nefret mi ediliyor?” gibi tartışmalı konulara cesurca girdi, halkların birbirlerine sevgisi üzerinden de ukalalık yapılabileceğini İsrail İran’ı seviyor kampanyası çerçevesinde hatırlattı. Yorumlara çok ihtiyacınız olmasa bile Jadaliyya’nın bir başka servisinden faydalanabilirsiniz. Medyada farklı başlıklar altındaki dosyaları haftalık ya da aylık olarak bir araya getiriyor: Bu hafta Mısır’la ilgili İngilizce ve Arapça basında çıkanlar gibi. Böylece de bir internet arşivine katkıda bulunmuş oluyor. Anlaşıldığı üzere şiddetle tavsiye ediyoruz.

Arabist

Siyasi görüşlerine çok daha az katıldığımız ama özellikle Batı’da Ortadoğu’yla ilgili konuşulanları çok hızlı ve kısa bir şekilde özetleyen ve tartışmaların yine Batı içindeki farklı taraflarını bir seferde sunan bir site. Farklı yazarlar katkıda bulunsa da esas sorumlusu Issandr El Amani. Bir güzelliği Arap dünyasında ya da daha az bir şekilde İran’da dolaşımda olan popüler konulardan, fıkralardan da haberdar etmesi. Daha ziyade ne okusam diye bakılacak bir blog.

Angry Arab

Kaliforniya Eyalet Üniversitesi ve Berkeley’de hoca olan As’ad AbuKhalil’in blog‘u, Angry Arab, en çok Levant haberleri ve yorumları içiyor. Kendisi Lübnanlı olduğundan Lübnan ağırlıkta ama elbette Suriye ve Filistin, İsrail de bolca tartışılıyor. Özellikle Batı medyasına karşı eleştirel bir ses için okunabilir. Karikatür ve şiir de içeriyor ve bu bağlamda çevirilmedikçe bilemediğimiz bir tarafını da yansıtıyor Ortadoğu’nun. YouTube’da konuşmalarını ve katıldığı televizyon programlarını da görmek mümkün.

Informed Comment

Batılı bir profesörün yine Batı’dan yazdığı bir blog olmasına ve çoğu siyasi duruşuna tamamen zıt düşmemize rağmen buraya ekliyoruz, zira tarihsel belge, hikâye sunması ve bazı zorlu konularda veriler bulması açısından zengin bir blog. Örneğin tüm yaptırımlara karşı ve tüm enflasyona rağmen İran ekonomisinin neden çökmediği ya da Kahire’nin eski görüntüleri.

Egyptian Chronicles 

Yine Arap dünyasından haberler, bu sefer “vatandaş gazeteciliği” ekolünden bir yaklaşım. Muhteşem eski fotoğraflar, yeni eski karşılaştırmaları ve başka yerde bulamayacağınız müzikler, örneğin darbukasız Ortadoğu perküsyon şovu.

Diğerleri

Mısır’da sokak sanatıyla ilgili de iki blog tavsiye edebiliriz. Biri ünlü grafiti sanatçısı Ganzeer’in kişisel blog‘u. Hem kendi işlerini hem de giriştiklerini kolektif projeleri takip etmek mümkün. Suze In The City ise Kahire’de sokak sanatının şahane fotoğrafıyla dolu, üstüne bir de bu sanatla ilgili iç içe olan siyasi tartışmaları da aktarıyor. Kahire’de mimari ve kent kültürüyle ilgili olarak Cairo Observer‘ı şiddetle öneririz. Kent planlarından fotoğraflara, mahalle analizlerine kadar neden İstanbul için böyle bir blog dedirten bir site. Genel olarak Ortadoğu’da sanat ve kültürle ilgili basılı bir dergi olan Bidoun‘un internet sitesi de takip edilebilir.

Bu listemiz hem elbette eksik hem de daha ziyade Arap dünyası ağırlıklı oldu. Yakın zamanda İsrail ve İran’ı merkeze alan ikinci bir liste planlıyoruz. Ayrıca aklımıza geldikçe bu listeyi de güncelleyeceğiz. Şiirini, müziğini dinlediğimiz, sınıf mücadelelerinden haberdar olduğumuz, gecekondusunun resmini gördüğümüz bir coğrafyaya farklı bakacağımız umuduyla…

Website | + posts

Ortadoğu’yu internetten okumak” üzerine 3 yorum

  1. Ortadoğu’da bulunduğumuz göz önüne alındığında listeye Türkçe blog koyamamak iyice acı geliyor insana. Her alanda olduğu gibi siyasette de kaliteli Türkçe blog’ların artmasını istiyoruz!

Bir Cevap Yazın