Hayvanlar aleminde müzisyen isimleri

Dünya eşsiz ve muhteşem doğasıyla, yaşamaları birbirine bağlı pek çok canlı türüne ev sahipliği yapmaya inatla devam ediyor. İnsanlık bu büyük ekosisteme karşı elinden geleni yapsa da, henüz yok etmeyi başarabilmiş değil.

Bu ekosistem o kadar zengin ki, biliminsanları halen yeni canlı türleri keşfetmeyi ve onları kayıt altına almayı başarıyor. Kayıt altına alırken de bir yeni canlı türüne isim babalığı da yapıyor. Bu konuda canlıyı bir yönüyle benzettikleri ya da hayranı oldukları bir müzisyenin isminden faydalananların sayısı da hiç az değil. Kulağa onur verici gibi gelse de, bir kurbağaya, bir yabanarısına, bir sineğe ya da bir kan parazitine (?) adının verilmesi herkes için iyi gelmeyebilir. Aşağıda adları müzisyenlerden alınmış 10 farklı canlı türünün listesi var, karar sizin.

1. Elvis yabanarısı

Preseucoila imallshookupis, adını, Elvis Presley‘nin 1957 yılındaki büyük hiti “All Shook Up“tan alan bir tür. Ama neden ve ne yönden kralın adının kendisine verildiği belli değil.

 

2. Neil Young örümceği

Myrmekiaphila neilyoungi, 2007 yılında Alabama’da keşfedilen yeni bir örümcek türünün adı. Türü ilk bulan araştırmacı, isimlendirme için hayranı olduğu büyük aktivist ve folk rock müzisyeni Young’ın adını seçmiş. Young’ın durumdan haberi olduğunu düşündüğünü belirtip, buna rağmen sanatçıdan herhangi bir tepki gelmediğinden yakınmayı da ihmal etmemiş.

3. Freddy Mercury tespihböceği

Zanzibar’da araştırma yapan deniz biyologları, 2004 yılında keşfettikleri yeni tesbihböceği türüne Cirolana mercuryi adını vermişler. Zanzibar’da bulunan yeni türe, Zanzibar doğumlu en ünlü müzisyen olan Freddy Mercury‘nin isminin verilmesi pek şaşırtıcı değil.

4. David Bowie örümceği

Bowie, 1972 yılında The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars albümünü kaydederken, örümcek camiasına katkılarından dolayı adının bir türe verileceğini tahmin etmemiş olsa gerek. Ama Alman araştırmacı Peter Jäger, Malezya’da keşfettiği örümceğe onun adını vermekte tereddüt etmemiş (Heteropoda davidbowie). Jäger, ünlülerin isimlerini soyu tükenen türlere vermenin, konuya dikkat çekeceği kanaatindeymiş.

5. Jerry Garcia böceği

Jerry Garcia, 1997 yılında bir hamamböceği olarak reenkarne olmayı ister miydi bilinmez, ama Cryptocercus garciai türünün her bir örneğine küçük bir Garcia örneği olarak bakmak mümkün. Garcia’nın ölümünden iki yıl sonra, ABD’nin kuzey doğusunda, çürümüş ağaç kalıntılarında yaşamını sürdüren yeni bir hamamböceği türü keşfedilmiş ve adı bu türe verilmiş. Bu ismin verilmesinin nedeni nasılı blinmese de, keşfedenlerin Garcia’dan ya iğrendiği ya da kendisini çok sevdiği kesin.

6. Bob Marley paraziti

Gnathia marleyi, efsane reggae müzisyeni Bob Marley‘nin adını alan kan emici bir parazit. Böyle söyleyince, Marley’den hiç hazzetmeyen birisi tarafından adlandırılmış olduğunu düşünenbilirsiniz. Oysa durum tam aksi. Daha geçen hafta keşfedilen türe bu adı veren deniz biyoloğu Paul Sikkel, bu türün Karayip Denizi’ndeki balıkların kanını emerek beslenen gerçek bir mucizevi canlı olduğunu söylemiş. Sikkel için Marley de bir mucizeymiş ve ona olan sevgi ve hayranlığını böyle ifade etmek istemiş. Ayrıca, her ikisinin de gerçek birer Karayipli olduğunu da eklemiş.

7. Frank Zappa denizanası

Cenova’da yaşayan ve Frank Zappa hayranı İtalyan bir biyolog olan Ferdinando Boero, 1982 yılında yeni bir denizanası türü keşfetmiş. Tanışma ümidiyle de, Zappa’ya bir mektup yazıp, adını bir denizanası türüne vermek istediğini belirtmiş. Zappa’dan aldığı yanıt çok netmiş: “Hayatta, benim adımla anılacak bir denizanası türü olmasından daha çok isteyeceğim hiçbir şey olamaz.” Böylece yeni türe Phialella zappai adı verilmiş. Zappa, Cenova’daki ilk konserini Boero ve Phialella zappai’ye adamış.

8. Sting kurbağası

Sting, 90’larda kendini yağmur ormanlarının korunmasına adadığında, bu çabalarının karşılığı olarak, Kolombiya’nın kuzeyinde keşfedilen bir ağaç kurbağasına adı verildi. Sting’in bunu ilk duyduğunda “Milyonlarca canlı arasında kurbağayı mı seçmişler?” dediği ama resmi olarak itiraz edemediği, bu yeni kurbağa türüne “Dendropsophus Stingi” adının böylece verildiği rivayetler arasında.

9. Roy Orbison fırıldakböceği

Hindistan’da keşfedilen bir fırıldakböceği türüne Roy Orbison adının verildiği, 2008 yılında müzisyen için düzenlenen bir anma konseri sırasında açıklanmıştı. Orbison’ın dul eşi Barbara durumu “daha önce hiç bu kadar onurlanmamıştım” derken sanki biraz abartmış. Orbison’ın ismini böcek türü için uygun gören araştırmacı Quentin Wheeler, daha önce keşfettiği türlere de Darth Vader, George W. Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld gibi karakterlerin ismini vermişti. Araştırmacı eğer evli ve çocuk sahibiyse, mahdum ve kerimelerinin isimlerini öğrenmeyi çok isterdik.

10. Beyonce atsineği

Yirmi dört yaşındaki Avusturalyalı araştırmacı Bryan Lessard, aslında 1981 yılında keşfedilen ama 2011’e dek isimlendirilmesi unutlan bir atsineği türüne Beyonce’nin adını, Scaptia beyonceae vermiş. Bryan Lessard, bu sineğin sarı renkli ve büyük poposunu, hayranı olduğu Beyonce‘ninkine benzetmiş. Ancak Beyonce’nin poposunun sarı olması, doğanın bir mucizesi söz konusu değilse, mümkün değil.

Optimusminimus, kendini gezdirmekten yorulup ruhunu gezdirmeyi tercih eden, asgari müşterekler arayışında, tembel bir hoş seda düşkünüdür.

Website | + posts

Hayvanlar aleminde müzisyen isimleri” üzerine 2 yorum

  1. Filmekimi’nde, Hayalimdeki Aşk’a gitme fırsatı bulmuştuk. Çocuk, yazardı. Bir iki yerde Salinger bahsinin geçmesi hoş olmuştu. Neyse, köpeğine Scottie ismini vermişti. F. Scott Fitzgerald’a “jest” olsun diye. Kız, Ruby, köpeğine sevdiğin bir yazarın ismini vermenin jest olup olmadığını soruyordu. Nitekim insan merkezli bir yaklaşımla, köpeğin küçümsenmesi doğru olmasa da; emir verdiğin, yedirdiğin, içirdiğin bir hayvana sevdiği bir yazarın ismini vermenin ego tatmini gibi bir yaklaşımdan başka bir şey olmadığından bahsediyordu. Açıkçası, sorgulanır.
    Neyse, çağrışım yaptı, paylaşayım dedim.
    Son olarak; Beyonce atsineği. 🙂

    • İlginç bir tartışma gerçekten, en azından filmi merak etmeme neden oldu 🙂

      Evet, Beyonce atsineği favorim…

Bir Cevap Yazın