Haftadan Kalanlar // 8-14 Ekim 2012

Haftadan Kalanlar adlı bölümümüze hoş geldiniz. Adından da anlaşılabileceği üzere, bu köşede haftadan kalanları, okuyup da blog yazısına uzamayanları, bir tweet’e sığmayanları, bir arada daha mı güzel dururlar dediklerimizi sizlerle paylaşıyoruz. 

* Amerika’nın en önemli kitap ödüllerinden National Book Ödülü’nün 2012 adayları açıklandı. Edebiyat listesindeki beş yazardan üçünü Türkçede okuyabiliyoruz: Geçtiğimi hafta 500 bin dolarlık “deha bursu”nun sahiplerinden biri olduğunu duyurduğumuz Junot Díaz, Dave Eggers ve Louise Edrich. Bakalım tüm aday kitaplara ileride Türkçede ulaşabilecek miyiz. Edebiyat dışı ve şiir dallarını da içeren tüm liste burada.

* Şahane ötesi bir kültür ve eğitim sitesi olan Open Culture, Godot’yu Beklerken‘in bizzat Samuel Beckett tarafından yönetilmiş sahnelendirmesini paylaşmış. Maalesef henüz Türkçe altyazı yok ama zaten sahneye sesten çok sessizlik hâkim…

* Kitap fiyatlarının, özellikle de belirli yayınevlerinin kitap fiyatlarının gerçekten çok yüksek olduğu tartışılmaz. Bu durumda elbette büyük bir kesim indirimli satış yapan internet sitelerini tercih ediyor. Siz de (bizim gibi) onlardan biriyseniz, Serdar Kuzuloğlu’nun Radikal için hazırladığı, internet kitapçılarının fiyat karşılaştırma listesine mutlaka bir göz atmalısınız. Ayrıca arama motoruna girdiğiniz her kitap için tam da bu karşılaştırma işini yapan Kitap Metre sitesi hayat kurtarabiliyor. En ucuz fiyatların D&R’ın sitesinden çıkması bizi gerçekten şaşırttı.

Mutfakta Aklımıza Düşenler

* Evde kendimizin yapabileceği atıştırmalıklardan daha önce bahsetmiştik. Bu sefer bir sonbahar favorimizle karşınızdayız. Elmadan yapılan incecik, çıtır ve tarçınlı cipsler. Şurada detaylı bir tarif var. Ama hiçbir tarife bakmadan yaptığımız ve çocuk yaşlı herkesin bayıldığı göz kararı tarif şöyle: Elmaları mümkünse robotun dilimle aparatıyla mümkün olduğu kadar ince dilimlere ayırın. Kâğıt kadar olmasın ama karton da olmasın. Küçük bir kâsede çok az şeker ve tarçını karıştırın. Elmaları yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine çok üst üste gelmeyecek şekilde dizin. Sonra şekerli tarçınlı karışımdan çok az serpiştirin. 180-200 derece fırında elmaların kalınlığına göre değişecek şekilde 45 dakika ila 1 saat arası pişirin. Fırından ilk çıktıklarında yumuşak olacaklar, biraz soğudukça daha çıtır bir hale gelecekler. Sonra bazı yörelerimizde şimdiden zorunlu hale gelen battaniyenin altında yiyin ya da kese kâğıdına koyup eş dostla paylaşın. Haftaya da biraz daha deneyerek geliştireceğimiz çıtır nohut patlağı tarifini vereceğiz.

Website | + posts

Haftadan Kalanlar // 8-14 Ekim 2012” üzerine 4 yorum

  1. ben de uzun yıllardır kitaplarımı netten alanlardanım. kızım neredeyse haftada bir kitap bitiriyor.. kitap, dergi ve dvd alımı bizim evde en yoğun alışveriş bölümü 🙂
    ve yıllardır da DR in sitesini tercih ederim. üstelik 50 lirayı geçince kargo ücreti yok, hoş kargo ücreti de sabit 3.5 tl.
    ve yine bir süredir günün kitabı bölümünde, kitaplar 5-10 tl arası değişen bir fiyata iniyor. günün kitaplarını mutlaka takip ediyorum.

    • Demek D&R konusunda bir biz bihabermişiz… Yine de Kitap Metre yüklü olmayan alışverişlerde danışılası, hoş bir site.

Bir Cevap Yazın