“Sanat ve Yemek” üzerine

Feasting on Art’ı sizlere daha önce tanıtmıştık. Sanat ve yemek arasındaki ilişkiyi tarifler de vererek kurcalayan bu blog sadece natürmort değil, çok farklı mecralardan besleniyor. Arada haberler de veriyor ve biz de böylece muhtemelen hiç gidemeyeceğiz sergileri uzaktan sevme şansına kavuşuyoruz. İşte Art + Food: Beyond the Still Life (Sanat ve Yemek: Natürmortun Ötesi) sergisini de bu blog‘dan öğrendik.

Crave Sidney Uluslararası Yemek Festivali kapsamında görülebilecek sergi, natürmortun ötesine geçecek şekilde görsel sanatlar ve yemek ilişkisini ele alıyor. Son derece gündelik tüketilen gıdalar söz konusu çoğunlukla. Bizim gözümüze en önce aşağıdaki iş çarptı. Will Coles‘un çimentodan yapıldığını okuduğumuz bu işinin adı “Large Lies” (Büyük Yalanlar):

Bisküvi kutularından oluşan Lifescape (Hayat manzarası) adındaki çalışmanın sahibi Christine Turner eserinin yanına bir de tarif eklemiş. Tarif Avustralya’nın milli yemeklerinden olan ve muhtemelen Çanakkale’ye gelen Anzaklar tarafından da çokça tüketilmiş olan Anzak bisküvisi. Uzun süre dayanması onları askerlerin önde gelen gıdalarından yapmış. Feasting on Art sağ olsun sanatçının tarifini de vermiş.

Bir diğer sevdiğimiz iş ise “All that is solid melts into air” (Katı olan her şey buharlaşıyor) adını taşıyor ve tamamen yumurta kabuklarından yapılmış. İnsanı sanatın ve yemeğin malzemesi üzerine düşündüren bir iş. Sue Saxon ve Jane Becker ortak çalışması:

James Guppy‘nin aşağıdaki işinin ismi ise “The Tablecloth’s Revenge” (Masa örtüsünün intikamı):

Tüm çalışmalara buradan ulaşabilirsiniz. Böyle sergilerin bizim buraları da ziyaret etmesini umuyoruz. Ama daha önemlisi yemek üzerine, yemek-sanat, yemek-siyaset, yemek-kültür ikilileri üzerine daha fazla düşünüp daha fazla kafa yormamızı diliyoruz. Daha önce Paper and Salt‘u tanıtmıştık, edebiyatçılar ve yemek ilişkisini tariflerle anlatan bir blog. Kim bilir belki bir gün bizim edebiyatımızdan da yemek tarifleri çıkartılır…

Website | + posts

“Sanat ve Yemek” üzerine” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın