Müzecilikte kendi hediyelik eşyanızı kendiniz yapın dönemi

Rijksmuseum, esas olarak Hollanda, Hollanda’nın yanı sıra da Avrupa ve Asya sanat tarihinden kilit parçaları koleksiyonunda bulunduran bir Amsterdam müzesi. Sadece bununla kalsa Amsterdam’a uğramayanlar için pek bir önem taşımazdı. Fakat Zeit Online‘da okuduğumuz bir haber bizi  internet sitesine yöneltti, orada gördüklerimizi de paylaşmadan duramadık. Müze bünyesinde bulunan 125 bin eseri dijital ortama aktarmış. Zeit’ın da belirttiği gibi, bu kadarı da aslında pek yeni değil. Google Art Project ya da Europeana gibi projeler aslında bunu yapıyor. Nitekim başka müzelerde bu kadar toplu biçimde olmasa da dijital ortama geçiyor.

Fakat Rijksmuseum bir adım ileri gitmiş. Size, zevkinize göre internet üzerinde bir koleksiyon oluşturma şansı tanıyarak, koleksiyonculuğun ucundan tattırmış oluyor. Koleksiyonu, bazı sorulara verdiğiniz cevaplara göre onlar oluşturuyorlar ki içlerinde, “Tatil için nereleri tercih edersiniz?” ya da “Aşk nedir?” gibi sorular da var. Biz yaparken pek eğlendik. Sizi büyük ustaların eserleriyle eşleştirdikleri bu kısma “Master Matcher” adını vermişler. Gerçekten insanın aklına gelmeyen eşleştirmeler çıkabiliyor. Bize çıkanlardan en beğendiğimiz bu oldu:

Bir de “Rijksstudio” kısmı var ki, aslında en büyük yenilik orada gibi. Studio, sizin seçimlerinizle oluşan koleksiyon üzerine, yine sizin yaratıcılığınızı kullanmanız üzere tasarlanmış. Resimlerin farklı kısımlarına, detaylara odaklanıp, orayı “kesip” alabiliyorsunuz ya da tüm resmi seçebiliyorsunuz. Sonra seçiminizi yüksek bir kaliteyle indirebiliyorsunuz. Bunun da ardından müze sizi bu indirdiğiniz malzemeyle bir şeyler yapma konusunda cesaretlendiriyor. Örneğin indirdiğiniz bir detayı bir şala basabilir ya da kendi kupanızı oluşturabilirsiniz. Ya da doğrudan poster olarak asabilirsiniz. Studio‘daki örnekler insana ilham veriyor. Bir nevi “müzeyi gezdiniz, artık kendi hediyelik eşyanızı da kendiniz yaparsınız” mesajı hâkim. Arabaya bastırmak da mümkün, motorsikletinize bir desen kazandırmak da. Herhalde en kolayı aşağıdaki gibi tişörtle başlamak olur. Oradan ipek şala da geçilebilir tabii. Hediyelik eşya formatını hiç beğenmem derseniz, alttaki örneği tavsiye ediyoruz.

Website | + posts

Müzecilikte kendi hediyelik eşyanızı kendiniz yapın dönemi” üzerine 3 yorum

  1. ben de yapacağım hem de okuttuğumuz kız çocukları için

Bir Cevap Yazın