Zeki Müren sever erkekle Slayer sever kızın ilişkisi yürür mü?

Müzik türleri üzerinde tartışmak kolay ve mümkündür. Beatles abartılmış bir grup mudur, death metal gürültü müdür, tekno müzik insanı aptallaştırır mı gibi, dipsiz kuyu denebilecek tartışmalar çoktur. Bunlara, farklı boyutta bir yenisini Amerikalı bir grup araştırmacı ekledi. Tamamen farklı müzik zevklerine sahip heteroseksüel bir çift mutlu bir ilişki yaşayabilir mi ?

“Bir ilişkinin taraflarından biri, niteliksiz olduğu düşünülen bir müziği severek dinliyorsa, ilişki bundan zarar görür mü?” sorusunu yanıtlamak üzere yola çıkan bilimsel araştırma, müzik zevkleri ve cinsel çekim arasında bir ilişki olduğunu söylüyor. Birbirinden hoşlandığını fark eden iki kişi, er ya da geç, birbirlerinin müzik ve edebiyat zevklerini de tecrübe etmeye yöneliyorlar.

Araştırma buna ek olarak, kişilerin müzik zevklerinden yola çıkarak karakter analizlerini yapmak konusunda da eğlenceli ipuçları bulduğunu iddia ediyor. Örneğin rock sever bir dinleyicinin dışavurumcu bir sosyal bilinci olduğu, pop dinleyicilerinin ise daha çok çoğunluğa ters düşmeyen uysal bireyler olduğu gibi.

Araştırmanın daha detaylandığı yerlerde yok değil. Örneğin Amerikan halk müziği diyebileceğimiz country‘den hoşlanan bir kadının, erkeklere daha az çekici geldiğini söylemekte. Eğer heteroseksüel biriyseniz, heavy metal dinleyicisi olmak, koşulsuz olarak her iki cins için de çekiciliği artıran bir etki yaratıyor. Ancak klasik müzik sevenler için durum biraz farklı. Klasik müzik seven erkekler, aynı zevke sahip kadınları arıyorken, klasik müzik seven kadınlarsa tam tersi bundan uzak erkekleri çekici bulmakta. Ayrıca heteroseksüel erkeklerin, kadınlara göre müzik zevkine daha fazla önem verdiğini söylemekte. Buna göre, müzik zevki heteroseksüel erkekler için bir statü ve değer göstergesi ve hayat görüşü ve ideoloji hakkında bilgiler sağlamakta.

Dolf Zillmann ve Azra Bhatia‘nın yaptığı araştırmanın İngilizce özetine buradan ulaşabilirsiniz. Biz de kendilerine sormak istiyoruz: Hocam, Zeki Müren sever erkekle Slayer sever kızın ilişkisi yürür mü?

Website | + posts

Zeki Müren sever erkekle Slayer sever kızın ilişkisi yürür mü?” üzerine 2 yorum

  1. İşte sosyal bilimcileri kıskanmak bir başka neden; Ne eğlenceli bir araştırma konusu değil mi? Neyse paylaşım için teşekkürler, ben de çok keyif alarak okudum yazınızı. Sorunuza kişisel fikrim ise rock sever bir kız Zeki Müren’e mutlak bir saygı duyar ama bu bir ilişki için yeterli olmaz. Ancak rock sever bir erkeğin ilişkide müzik zevkine pek fazla önem vermediği örneklerle genellenebilir.

Bir Cevap Yazın